Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han är Sveriges äldste man

108 år fyller idag den 2 november Nils Fritiof, Trelleborg.

Nils Fritiof föddes i början av 1900-talet.Bild: Foto: Privat
Han är född och uppvuxen på Gislövs läge som äldst av fyra syskon och vid 12 års ålder slutade han skolan. Ett år senare började han arbeta hos en bonde i Södra Åby.
I november 1916 läste Nils Fritiof för prästen och i april året därpå blev han konfirmerad.
- Det var inte så lätt på den tiden, det fanns ingen elektricitet så man fick både läsa och äta vid en liten stearinstump, berättade Nils Fritiof i tidningen för några år sedan.
Efter militärtjänstgöringen började han som grovarbetare inom byggbranschen. Han var bland annat med och byggde Gislövs hamn samt militärforten längs kusten. De sista tjugo åren fram till pensionen arbetade Nils Fritiof på Trelleborgs gummifabrik.
1929 friade Nils till sin Svea. Paret fick en dotter, Ingrid.
Under flera år bodde makarna tillsammans på Myrans äldreboende tills Svea avled för två år sedan. Äktenskapet blev det hittills längsta registrerade i Sverige: 78 år och 322 dagar.
Nils Fritiof bor kvar på Myran där han trivs bra och uppskattar besök.
Gå till toppen