Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Moderat vill slå ihop skånsk radio

SR:s ledning säger nej.

Bild: Akrivfoto: Csilla Fekete
”Det är på tiden att Radio Malmöhus och Radio Kristianstad anpassar sig till verkligheten och slås ihop till en enda lokalradio­station.”
Det tycker den moderata riksdagsmannen Margareta Pålsson från Åstorp. Eftersom Skåne sedan över ett decennium är enat i en region så borde även lokalradion följa med i den utvecklingen, skriver hon i en motion till riksdagen.
Det skulle öka trovärdigheten och innebära ett bättre utnyttjande av tv-avgiften, menar Margareta Pålsson som vill att riksdagen ska besluta om en sammanslagning.
Men på Sveriges Radio har man inga planer på att slå ihop de två stationerna.
– Vi följer inte landstingens indelning, SR har sin egen organisation och vi ser inget publikt behov av att slå samman de två stationerna i Skåne. Vi ser det som en positiv tillgång att kunna vara nära vår publik, säger SR:s vice vd Cilla Benkö.
För fyra år sedan diskuterades ett förslag som gick ut på att göra om de två P4-kanalerna i Skåne.
Den ena skulle bli en storstadskanal medan den andra skulle fortsätta att vara en traditionell P4-kanal. Men de planerna är inte längre aktuella, enligt Cilla Benkö.
I SR:s sändningstillstånd finns inga krav på ett visst antal kanaler utan endast formuleringen att sändningarna ska vara regionalt uppdelade.
Om SR vill lägga ner eller starta nya kanaler är det inte en fråga för riksdagen utan för den förvaltningsstiftelse som äger Sveriges radio, förklarar Cilla Benkö.
En viss samordning har redan skett.
Sedan en vecka tillbaka är den tidigare kanalchefen på Radio Malmöhus Magnus Quick områdeschef för SR Malmö, SR Kristianstad, SR Halland och SR Blekinge.
Gå till toppen