Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu börjar Saluhallens förvandling

Butiker på ena sidan. Restauranger på den andra.

På tisdagen togs första gaffeltaget till om- och tillbyggnaden av Saluhallen. Det var startskottet för två något röriga år för både handlare och kunder. För handeln ska pågå under hela ombyggnaden som sker i två etapper. (Se stor grafik över tillbygget här).
- Först tänkte vi låta handlarna flytta ut i provisoriska lokaler på Mårtenstorget. Men det är viktigt att Saluhallen kan hålla öppet så att man inte förlorar kunder under ombyggnaden, säger Christoffer Marsvik på arkitektfirman Marsvik & Marsvik som ritat och planerat nya Saluhallen.
En etapp noll har egentligen redan inletts. I den har en ny hiss byggts i hörnet Mårtenstorget/V Mårtensgatan och Lundakebab har flyttat för att ge plats för ett provisoriskt kök för Holmgrens.
I nästa vecka startar grävning och pålning av den utgrävda tomten mot Botulfsplatsen och den gamla fiskhallen rivs. Här blir Saluhallens tillbyggnad från källare upp till plan två.
När bygget drar igång inomhus till våren byggs en vägg upp för att skydda handlare och kunder mot byggdamm. Holmgrens kött flyttar ut på den tomma yta som idag är servering. Fisken flyttar till serveringsdelen bakom Osthuset.
- Det kommer att bli trångt att sitta och äta under ombyggnaden, säger Christoffer Marsvik
Bakom väggen byggs den nya delen med sex restauranger i marknivå och en systembutik på plan två. Den gamla fiskhallen ska ge plats för en ny atriumgård med uppgång till övre planet via rulltrappor. Men de fina gamla fönstren och en del av teglet bevaras för att återskapas i en vägg i nybygget.
När restaurangdelen är klar har också Holmgrens och fiskaffären fått sina nya lokaler. Övriga butiker flyttar också tilfälligt hit medan resten av den gamla Saluhallen får en rejäl uppfräschning.
Den innebär att så mycket som möjligt av den ursprungliga Saluhallen återskapas. Golvindelningen kommer dock att ändras för att fler butiker ska få kundkontakt. Det blir plats för tretton handlare.
Medan ombyggnaden pågår kommer ett plank att byggas runt Saluhallen eftersom kylar och frysar måste stå utomhus under byggtiden.
När allt är klart ska Lundaborna ha fått en fungerande Saluhall med en renodlad butiksdel och en del med restauranger. Tre valv som kan stängas kvällstid ska skilja butiker och restauranger åt. Även rulltrappan upp till Systembutiken stängs med en glasskiva.
Restaurangerna får uteserveringar mot Botulfsplatsen.
Gå till toppen