Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skåne ska gå i täten för bra täckning

Specialistsjuksköterskor: Det är skriande brist på specialistsjuksköterskor. Och värre kommer det att bli. Inte minst inom den viktiga primärvården där två av tre distriktssköterskor dessutom snart går i pension. Har du någon plan för hur den akuta och långsiktiga bristen på specialistsjuksköterskor och barnmorskor ska lösas?
Pia Kinhult: Vi driver på Skånenivå den så kallade kompetensplattformen där dessa frågor hanteras övergripande. Det ska nu brytas ned på verksamhetsnivå, det vill säga för Region Skånes egna verksamheter. Vi måste ta tag i kompetensförsörjningen och göra planer för framtiden och det gäller inte bara för de två grupper som du nämner.
Daglig Verksamhet: Vad har du för planer för Skåne?
Pia Kinhult: Det handlar inte om några egna planer, däremot finns mycket att göra! Bättre tillgänglighet i både sjukvård och kollektivtrafik, få ut full effekt av investeringarna av ESS- och Max IV-anläggningarna i Lund, innovationsupphandlingar för att bättre utnyttja verksamhetens behov, höja kvaliteten och samtidigt skapa företagande och innovativt klimat, plocka ned fler gränshinder i Öresund, bygga ut infrastrukturen och få bättre balans i Skåne, bara för att nämna några saker från en lång lista.
Daniel Laurin: Hur dyrt är det tänkt att det ska bli att resa i Skåne?
Pia Kinhult: För 2011 finns inga planer för att höja priset, om du nu menar Skånetrafiken. Vi vill hålla en god balans mellan vad användarna betalar och vad skattekollektivet betalar för att skapa en stabil och robust ekonomi över tid. Med tanke på att vi är en tillväxtregion där passagerarantalet hela tiden ökar så är det viktigt.
Hampus: Jag undrar om ni på något sätt kommer att förbättra täckningen på mobiler i tågen? Nu när majoriteten har smartphones ökar behovet av tillgång till internet, och jag som jobbar online vill utnyttja tiden.
Pia Kinhult: Tack, har ofta själv tänkt tanken! Det är självklart en kostnadsfråga men jag lovar att ta den med mig i den fortsatta hanteringen. Tycker att Skåne ska gå före överhuvudtaget kring bra täckning och hög kapacitet. Det kostar dock pengar, det får vi inte glömma.
Anställd: Hej, hur kan sjukhusledningen stänga Lunds Hospice när det finns beslut från politiker att utöka den palliativa vården i mellersta Skåne?
Pia Kinhult: Vi har själva ställt frågan vad som har hänt. Ambitionen är tydlig, palliativa vården skall förstärkas. Det har funnits stora problem med arbetsmiljön som ställt till det i Lund. Vi har ögonen på frågan så att inga onödiga och felaktiga beslut tas.
Läs hela chatten på sydsvenskan.se/chattarkiv där exempelvis Börje undrar vilket parti Pia Kinhult skulle rösta på om hon inte vore moderat.
Gå till toppen