Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ask: USA övervakar i Sverige

På en presskonferens uppger justitieminister Beatrice Ask att hon sent på fredagskvällen fick bekräftat från Säpo att övervakning liknande den som nyligen avslöjats i Norge också har pågått i Stockholm.

Den amerikanska ambassaden i Stockholm har registrerat "säkerhetshot" mot USA i Sverige, enligt justitieminister Beatrice Ask.Bild: Foto: Wikipedia
Sydsvenskan berättade redan i går om att personal på USA:s alla skandinaviska ambassader fortlöpande skaffat fram personuppgifter till säkerhetsregister Simas (Security Incident Managemant and Analysis System).
Avslöjandet om att USA:s ambassad i Norge har övervakat norska medborgare väckte stor uppståndelse i vårt grannland i veckan. Misstänkta personer ska ha fotograferats och registrerats i databaser av en enhet kallad Surveillance Detection Unit, SDU.
På fredagskvällen kunde Säpo bekräfta för justitieminister Beatrice Ask att en liknande övervakning har pågått i Sverige sedan år 2000.
– Enligt den beskrivning som vi fått har man vidtagit åtgärder för att öka säkerheten i anslutning till lokaler där amerikanska ambassaden har verksamheter. Den informationen har inte svenska myndigheter haft och inte heller justitiedepartementet, sade hon till TT efter en presskonferens på lördagen.
Säpo visste inget
Det är nu enligt Ask upp till åklagare och polis att utreda om ambassaden har brutit mot lagen.
– Jag tycker det är beklagligt att man bedriver verksamhet utan att svenska myndigheter är informerade om saken, sade hon.
Inte heller Säkerhetspolisen har informerats om omfattningen av övervakningen enligt Åsa Hedin, informationschef på Säpo.
– Det är för tidigt att säga om det handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte. Det handlar framför allt om spaning i syfte att skydda ambassaden och andra platser i Stockholm där ambassaden bedriver verksamhet, säger hon.
Timothy Moore på kommunikationsavdelningen på amerikanska ambassaden i Norge säger att övervakningen inte riktar sig mot norrmän.
"Vi beklagar att en provocerande och felaktig rapport om utrikesdepartementets säkerhetsprogram har skapat oro bland våra vänner", skriver ambassaden i ett uttalande som skickats till norska nyhetsbyrån NTB.
Moore säger till NTB att SDU-enheten (Surveillance Detection Unit) varken är ett hemligt program eller handlar om underrättelseverksamhet.
– SDU riktar sig inte mot värdnationen eller värdnationens invånare. Vi vill se vem som ser på oss, säger han.
USA har de senaste tio åren systematiskt låtit före detta norska säkerhetspoliser övervaka norrmän. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, säger att om amerikanerna har gjort i Sverige som de gjort i Norge så är det ett brott:
– Om man säljer ut svenska medborgare till utländsk makt så är det det ultimata förräderiet, gränsande till statskupp.
Om USA har bevakat svenskar utanför sitt ambassadområde så rör det sig antingen om spionage från USA:s sida, eller så har Sveriges regering eller säkerhetspolis överskridit sitt mandat, säger Töllborg.
På en direkt fråga om händelserna i Norge sade en talesman för amerikanska utrikesdepartementet i torsdags att USA har program som utvärderar om ambassaderna är övervakade eller hotade.
– Allt vi gör är förenligt med de säkerhetsarrangemang vi har med värdnationerna överallt i världen, också i Norge, sade talesmannen Philip J Crowley vid en presskonferens.
Svenska utrikesdepartementet hade under lördagen ett möte med den amerikanske ambassadören. Vad som framkom under det samtalet vill UD inte kommentera.
Gå till toppen