Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vatten forsade ut från damm utanför Osby

En damm i Helgeå vid Hästberga kraftstation brast vid ettiden i eftermiddags. Omfattningen är stor, bland annat har en bro mellan Verum och Osby flutit iväg samt delar av väg 1944. Tre personer hamnade också i vattnet, en kvinna blev nedkyld och fördes till sjukhus.

Enligt TT tros cirka en miljon kubikmeter vatten ha forsat ut.
– Det är bara ett djupt dyk där bron stod och det ligger lite stockar på vägen som har flutit upp när vattenmassorna kom, berättar Lars-Anders Svensson, en av räddningsledarna på plats.
Bron mellan Verum och Osby sveptes med av vattenflödet när dammen brast och väg 1944 har stängts av på grund av översvämningen.
– Det är stora vattenflöden och många gårdar som har drabbats, säger Christian Thulin, insatsledare på räddningstjänsten i Hässleholm.
Inga personer uppges ha kommit till skada. Däremot fick räddningstjänstpersonal rädda några kanotister som var ute och paddlade i ån när bron brast.
– De blev avskärmade och kom inte därifrån, men de har vi fått iland och de är inte skadade, säger Lars-Anders Svensson.
Vid tretiden hade det mesta vattnet runnit undan där dammen brustit och vattenståndet hade återgått till det normala i området.
– Det är stora områden nedströms som är drabbade och åkrar som är översvämmade. Vattennivån i Skeingesjön har stigit, berättar Lars-Anders Svensson.
Räddningstjänst från Osby, Hässleholm och Kristianstad var vid 15.30-tiden på plats, totalt ett tjugotal personer. Även polisen har kopplats in.
Under eftermiddagen har räddningstjänsten varit uppe och flugit med helikopter och inventerat området. Dessutom är de ute och knackar dörr hos det femtiotalet gårdar som drabbats. En av de som har gård i det drabbade området, Henrik Åkesson, berättar för TT att hans fastighet är oskadd.
– Själv har jag klarat mig, men jag har en granne som fått evakuera alla sina djur. Vattnet började stiga i stallen så han fick släppa ut djuren, säger han till TT.
Enligt räddningsledaren Lars-Anders Svensson är det fortfarande oklart hur stora skadorna på gårdarna i området har blivit.
Hur är stämningen ute på de drabbade gårdarna?
– Det är mycket lugnt.
Lars-Anders Svensson berättar att arbetet kommer att fortsätta ikväll och eventuellt imorgon beroende på vilka skador som rapporteras.
– Vattnet forsar inte ut längre, och är det inte så allvarliga skador på fastigheterna så kan vi nog åka hem ikväll, säger han.
Däremot tror han att väg 1944, en mindre asfaltsväg, kommer vara avstängd en längre tid.
– Det rör sig om veckor, vägen är helt bortspolad i anslutning till dammen, meddelar han.
– Vi håller på med avstängning av vägen och omledning av trafiken just nu, rapporterar Ola Strömberg som är vägtrafikledare på Trafikverket.
Dammen tillhör Brittedals kraftproduktion. Längre nedströms har Eon dammar.
– Vi har kontaktat Eon som äger kraftstationerna nedströms och bett dem att öppna så att vattnet kan rinna vidare, säger Christian Thulin.
Mikael Petrovic, kommunikationschef på Eon, tror inte att deras dammar kommer att påverkas eftersom det är flera sjöar emellan.
– Vi har öppnat upp en av våra dammar och sänkt ytan på Osbysjön, säger han.
Det var två kanotister som upptäckte att dammen höll på att rämna.
Tre personer som var ute och gick längs sjön hamnade i det forsande vattnet, en kvinna blev nedkyld och kördes till sjukhus.
Dessutom fastnade två personer på en ö ute i sjön när vattnet steg. Räddningstjänsten hämtade dem med båt.
Gå till toppen