Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En miljon kubikmeter forsade ut

En vägbro förstördes och delar av en väg flöt iväg när en damm i Helge å vid Hästberga kraftstation brast vid ettiden i går eftermiddags. Tre personer hamnade i vattnet, en kvinna blev nedkyld och fördes till sjukhus.

Tre personer som var ute och gick längs sjön hamnade i det forsande vattnet. En kvinna blev nedkyld och kördes till sjukhus. Dessutom fastnade två personer på en ö ute i sjön när vattnet steg. Räddningstjänsten fick hämta dem med båt.
I övrigt ska ingen människa ha skadats i samband med att den 30 meter breda vallen brast och cirka en miljon kubikmeter vatten forsade ut.
– Det är bara ett djupt dyk där bron stod och det ligger lite stockar på vägen som har flutit upp när vattenmassorna kom, berättade Lars-Anders Svensson, en av räddningsledarna.
Bron mellan Verum och Osby sveptes med av vattenflödet när dammen brast och väg 1944 stängdes av på grund av översvämningen.
– Det är stora vattenflöden och många gårdar som har drabbats, sade Christian Thulin, insatsledare på räddningstjänsten i Hässleholm.
Räddningstjänst från Osby, Hässleholm och Kristianstad var på plats vid 15.30-tiden, totalt ett tjugotal personer. Även polisen kopplades in.
Med helikopter och flygplan skapades en överblick över översvämningen medan räddningstjänstpersonal körde runt till gårdarna i området för att kontrollera om och på vilket sätt de hade drabbats.
En källare hade översvämmats och ett eller några djur hade fått flyttas. Mellan 300 och 400 hushåll blev också utan el, då de fick sin el från kraftverket.
Vid 15-tiden meddelade räddningstjänst och polis att vattnet var på väg att sjunka undan och en halvtimme senare verkade det som om tillströmningen av vatten inte hade ökat i Osbysjön och i Skeingesjön.
– Det verkar som om vi haft tur i oturen. Markerna söder om dammen som brustit utgörs till stor del av åkrar. De har fungerat som magasin, säger Lars-Anders Svensson.
Elisabet och Jerker Thorvaldsson äger gården som låg närmast till för att översvämmas. Vattnet nådde fram till staketet strax utanför huset, men de behövde aldrig evakueras.
– Jag är uppväxt i gården och har aldrig sett vattnet så högt, säger Jerker.
Gården är sommarställe och de bor annars i lägenhet i Hässleholm. De for ut till gården efter att ha hört om händelsen på radio och kom fram när vattnet hade börjat sjunka undan.
– Det enda som har hänt oss är att vi blev av med strömmen. Skönt att det inte blev värre. Vi har pratat många gånger om vad som skulle hända den dagen dammen brister, säger Elisabet.
Kraftverket med dammvallen som brast ägs av elbolaget Brittedal energi. Kraftverket står kvar, men betongfundamentet är bortspolat. Skadorna är omfattande, konstaterar Jörgen Malm, bolagets verksamhetsledare.
– Det är en smärre katastrof. Det är helt klart.
Bolagets vd, Lars Truedsson, besökte platsen och hade igår eftermiddag ingen teori om hur det kunde hända.
– Vi har ingen förklaring till det utan vi får göra en undersökning för att se vad som har inträffat. Jag vill inte spekulera, sa han.
Vad får det här för konsekvenser?
– Nu får vi först se till att de strömlösa får tillbaka sin ström. Det här är vår produktionsanläggning utöver ett litet kraftverk, så det slår naturligtvis hårt mot vår ekonomi. Sen får vi ta tag i bron och allt annat som har skadats.
Gå till toppen