Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöpolisen alltför passiv mot våldsamma motdemonstranter

På Stortorget i januari förra året anordnades en demonstration som gav sitt stöd för Israels rätt till självförsvar. Samtidigt pågick kriget i Gaza. Samtidigt anordnades en icke tillståndsgiven motdemonstration – också på Stortorget.

MALMÖ. Huvuddemonstrationen avbröts efter att motdemonstranter kastat ägg, stenar, skjutit raketer och brutit strömmen till huvuddemonstrationen.
Nu riktar justitieombudsmannen (JO) kritik mot polisens agerande: ”Jag konstaterar att den grundlagsskyddade rätten att demonstrera även omfattar rätten att anordna en motdemonstration, men inte en rätt att hindra huvuddemonstrationen från att fram­föra sitt budskap. Polisens insatser borde därför i förs­ta hand ha inriktats mot ordningsstörande motdemonstranter”.
JO konstaterar också att det under senare år blivit ”allt mer vanligt” med både högljudda och våldsamma motdemonstrationer. Vuvuzelan, en sydafrikansk trumpet, nämns som ett särskilt populärt verktyg för att störa demonstrationer.
JO anser att polisen måste prioritera skyddet av demonstrationsfriheten: ”Jag är väl medveten om att detta i vissa fall kan kräva stora polisiära insatser, men å andra sidan är yttrandefriheten av så grundläggande betydelse för ett demokratiskt samhälle att försvaret av den rättigheten måste prioriteras. Att motdemonstranter tillåts att mer eller mindre systematiskt förhindra sina meningsmotståndare från att framföra sina åsikter vid allmänna sammankomster är inte acceptabelt i en demokrati.”
Oroad över utvecklingen skickar därför JO även en kopia av beslutet till justitiedepartementet.
Gå till toppen