Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Orten där en dojo är bekant

Staffanstorp är en liten ort. Men ändå finns det där en judoklubb som är bland de absolut bästa i Sverige. Hur kan det komma sig?

Fanny Malmborg och David Lundgren. Till höger 

Frida Wiberg och Amanda Smedberg.Bild: Foto: Emma Blomberg
Medaljerna för klubben avlöser varandra. I helgen vann Judosyd regionsmästerskapet för U17-lag både på pojk- och flicksidan. Närmare hälften av alla i laget kom från Staffanstorps judoklubb.
För att ta reda på varför en liten ort kan få fram så många judotalanger frågade vi några av talangerna själva.
Vi samlade Fanny Malmborg, 17 år, David Lundgren, 15, Frida Wiberg, 15 och Amanda Smedberg, 16, som är några exempel på de talanger som klubben har.
– Vi har en väldigt bra sammanhållning, säger Amanda Smedberg, som är med i landslaget.
– Vi har bra tränare, killar och tjejer tränar tillsammans, det är en styrka tror jag, säger David Lundgren, som är en av de 27 i klubben som har tagit SM-guld.
– Våra tränare har så mycket kunskaper och erfarenheter som få andra klubbar har, säger Frida Wiberg, även hon svensk mästare.
Och tränare är Martin Jönsson, Jennie Andréason och Tomas Månsson. Att klubbens stora affischnamn, Jennie Andréason, en av Europas bästa i sin viktklass, hjälper till att träna ungdomarna i klubben är imponerande.
– Jennie lär sig nytt hela tiden när hon är ute och tävlar så hon delar med sig av sina erfarenheter, säger Fanny Malmborg, kanske den största talangen i klubben. Hon har representerat Sverige i Ungdoms-OS.
En annan hemlighet är att Staffanstorps Judoklubb tar ut sina ungdomar på internationella tävlingar. Sju till åtta tävlingar per år är de ute på.
– Andra klubbar åker kanske på två internationella tävlingar per år. Det är en helt annan typ av judo i andra länder, det är lärorikt att få testa på, säger David Lundgren.
– Man måste komma ut i Europa för att bli bra, säger Frida Wiberg.
Nästa vecka åker de och flera till i klubben för att tävla i Finish Open.
Alla resor har bidragit till att sammanhållningen bland de aktiva är så bra. Alla hjälper varandra.
– Vi har kul tillsammans, säger David Lundgren, som själv tränar ungdomar i klubben.
– Framgångar föder framgångar, säger tränaren Martin Jönsson som förklaring till de fina resultaten.
– Sedan följer vi tränare ungdomarna under lång tid och de större får lära sig att ta hand om de yngre i träningsgrupperna, fortsätter han.
Och allt detta gör att ungdomar provar på judo i Staffanstorp, och fortsätter träna judopass i Staffanstorps dojo.
I helgen arrangerar klubben fjärde deltävlingen i Sydcupen, som klubben givetvis leder totalt. En liten tävling för de framgångsrika talangerna i klubben. Om allt går enligt planerna blir det ett nytt guldregn till Staffanstorpsklubben. Igen.
En månads Asienturné med tre GP-tävlingar, tillika OS-kval, väntar för Staffanstorps stora judoess, Jennie Andréason. Men en axelskada stör henne.
På lördag beger sig 26-åriga Jennie Andréason till Abu Dhabi. På söndag väntar där en Grand Prix-tävling. Sedan åker hon till Japan för en ny tävling, men även för ett längre träningsläger på ett universitet utanför Tokyo.
Efter tävlingen i Japan väntar en GP-tävling i Kina.
– Ska bli kul att komma iväg och träningen i Japan kommer att bli lärorik, säger Jennie Andréason, som blivit såväl svensk som nordisk mästare i år.
De tre tävlingarna är även OS-kval. För att ta sig till OS i London 2012 gäller det att bli bland de totalt tio bästa i dessa tävlingar. Varje prestation i vardera tävlingen ger poäng.
Men en axelskada stör Jennie i jakten på en OS-plats.
– Jag skadade axeln på en tävling för två veckor sedan och har inte kunnat träna ordentligt sedan dess. Jag fortsatte gå matcher efter det men då fick jag en spricka i näsbenet istället, men den är bättre nu, säger Jennie som inte vill tillåta hennes axelskada att störa henne.
– Jag kommer nog att tävla oavsett, säger hon och skrattar.
Gå till toppen