Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ramone på tomgång

Snabbt, högt och fränt. Dessutom kallhamrat och känsloblint men attackerande och förbrännande. New Y…

New Yorkpunkarna Ramones hade redan när de slog igenom i 70-talets mitt något seriefigursartat över sig. Basisten Dee Dee Ramone var en av bandets drivande krafter. Han dog i en överdos 2002.
Han skrev inte bara låtar. Han skrev också böcker. Hans pulpfiktiva ”Chelsea Horror Hotel” (BTM) finns nu på svenska – skarpsynt översatt av Anders Öberg, kärleksfullt inbunden och typograferad enligt skräplitteraturens konventioner. Den utspelas på det mångårigt mytologiserade konstnärstillhållet Chelsea Hotel i New York, där bland andra Bob Dylan, Patti Smith och Sid Vicious finns bland de tidigare gästerna.
Dee Dee Ramone hasar runt på hotellet med sin hund och rabblar skräckskrönor om knark och rock’n’roll. En spiral av skruvade historier, berättade med en pundares frenesi och fantasi. Ganska kul – i början. Läsadrenalinet pumpar i de första kapitlen. Efterhand blir det mest tomgång. Ungefär som att lyssna på en ordinär Ramonesplatta.
Gå till toppen