Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Universitetsstyrelsen lägger locket på

Utbildningsdepartementet hänvisar till universitetsstyrelsen. Och styrelsens ordförande lägger locket på. – Jag har inga kommentarer, säger Allan Larsson.

Allan Larsson, ordförande i universitetsstyrelsen.Bild: Foto: Lars Brundin
Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, vill inte heller kommentera uppgifterna om att Per Eriksson blev rektor på vilseledande meriter.
– Det måste vara universitetets styrelse som tittar på detta. Den grundläggande frågan handlar om hans befordran till professor och det bör inte vi blanda oss i.
I praktiken hade han aldrig kommit på tal som rektor om han inte varit professor. Spelar det ingen roll att han blev rektor på samma meriter?
– Jag hävdar bestämt att det är universitets sak att utreda detta. Skulle de komma fram till att något allvarligt fel ligger bakom får styrelsen och vi i så fall diskutera det.
Hur påverkar detta ditt förtroende för Per Eriksson?
– Det finns ingen grund att ta ställning till den typen av frågor innan det gjorts någon utredning från universitets sida.
Anser du att Lunds universitet bör göra en utredning?
– Det blir konstigt om jag skulle uttala mig om det, det vore att indirekt styra. Ni har riktat allvarlig kritik och det är styrelsens sak att bedöma om det finns grund att göra en närmare undersökning. Innan dess kan inte jag eller departementet ha någon uppfattning om vi har förtroende eller inte.
Styrelseordförande Allan Larsson ville under måndagen inte kommentera uppgifterna.
– Jag har inga kommentarer, det är mitt svar.
Som styrelseordförande på Lunds universitet måste du väl ha en åsikt om vad detta spelar för roll och hur styrelsen nu kommer att agera?
– Mitt svar är att jag inte har några kommentarer idag.
På onsdag har nya "Nämnden för utredning av vetenskaplig oredlighet" sitt första möte. Per Erikssons CV finns inte på dagordningen.
Susanne Kristensson, som är chefsjurist på Lunds universitet och ledamot i nämnden, vill inte heller uttala sig om uppgifterna i Sydsvenskan.
– Ärligt talat har jag inte följt dem så mycket, så jag har ingen direkt uppfattning.
Tänker nämnden ta upp fallet med Per Eriksson?
– Det är möjligt att det skulle kunna vara något för nämnden, men i huvudsak ska vi syssla med forskningsfusk där någon plagierat eller fabricerat forskningsresultat. I Per Erikssons fall har jag förstått att det ska handla om att han överdrivit meriter. Det är en annan sak.
Gå till toppen