Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Njut av trädgården i vinter

Lär dig använda trädgården året om.

”Som att stoppa om sitt barn på kvällen.” Så beskriver Sanna Töringe, författare till den nya boken ”Trädgårdsvinter” (Natur och kultur), känslan när man tittar till sina växter innan vintervilan. Men istället för att sorgset säga godnatt, på återseende till våren, tycker Sanna Töringe att vi borde lära oss att utnyttja trädgården året om.
–  De flesta planerar inte alls för vintersäsongen. Men det är jättetråkigt att tänka att man skulle sluta vara i trädgården de närmaste sex månaderna. För det finns faktiskt mycket fint året om, säger hon.
Som att plocka in vackra kvistar, göra kransar och samla ris och mossa. Njuta av fina fröställningar eller en snötyngd bambu. Beundra rimfrost på strån eller en blommande julros utanför trappan, enstaka lysröda bär mot vinterbrun mark.
 Här i Skåne finns det rosor som blommar ända fram till jul. Och när det är barvinter är salvia, lavendel och timjan fint ända in i januari.
Sanna Töringe har skrivit flera trädgårdsböcker tidigare, men säger att arbetet med den här var en ögonöppnare som fick henne att se den egna trädgården i Löderup i nytt vinterljus.
– Trädgårdens former har kommit att betyda mer och mer för mig. De är det viktigaste av allt om man vill att det ska vara vackert året om. Som att skapa rum och djup av exempelvis buxbom. Bollar, bågar och linjer.
Sätt ut dekorationer vid ytterdörren och lyktor med levande ljus och slingor i träden, tipsar hon. Korallkornellens röda grenar ger mönster mot snön, murgrönan är fin året om liksom gräs och bambu. Hybridtrollhassel, kejsarolvon och vinterjasmin. Eller en häck av vintergrön liguster. Se till att slangar och bråte inte syns och satsa på vackra utsiktspunkter från fönstren. När midvinterkylan kommer är det skönt att bara blicka ut över trädgården, inifrån värmen, och drömma om vårens fösta knoppar.
– På vintern räcker det med en enda blommande buske för att göra en glad. Man uppskattar det så mycket mer. Just därför gäller det att tänka till när man planerar sin trädgård och inte glömma att den går att njuta av året runt.
Vintergröna perenner
Julros.
Hasselört.
Hjärtbergenia.
Vintergröna buskar och träd
Vintergrön liguster.
Idegran.
Järnek.
Vinter- sysslor
Täck vintergröna växter som är känsliga. Skaka blötsnö från häckar och buskar.
Mata fåglarna, ta in vackra kvistar och njut av din trädgård från fönstret.
Planera inför vårens uppvaknande.
Gå till toppen