Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gråzon tillåter cannabisimport

Privatimport av cannabismedicin har för första gången tillåtits i Sverige. En 34-årig man har nu fått tillbaka 10 gram koncentrerad cannabisolja som beslagtogs i tullen i våras.

Cannabisplanta.
– Det är en stor lättnad. Jag har kämpat för det här så länge, säger Joakim Hedström från Norrköping, som har blivit förste svensk att utan licens importera ett cannabisläkemedel till Sverige.
För ett halvår sedan besökte han en klinik i Tyskland för att få hjälp med sin adhd. Den tyske läkaren skrev ut Dronabinol. Medicinen är en oljelösning bestående av ren THC (se faktaruta). När Joakim Hedström dagen efter landade på Arlanda gick han på rött i tullen och deklarerade sitt innehav. Då beslagtogs medicinen, och en förundersökning inleddes mot honom för misstänkt narkotikainnehav.
Men i förra veckan beslutade en åklagare att lägga ner åtalet, och att ge tillbaka medicinen. Skälet är, enligt beslutet, att man inte kan förvänta sig en fällande dom. Sydsvenskan har sökt åklagaren Lena Westling på Norrorts åklagarkammare i Stockholm, men hon vill inte kommentera ärendet.
Innan resan ägde rum rådgjorde Joakim Hedström med Läkemedelsverket, som skrev tillbaka att det enligt Schengenfördraget borde vara möjligt att föra in cannabismedicin, under förutsättning att det var för personligt bruk och inte motsvarade mer än trettio dagars förbrukning.
Karin Jansson, som är handläggare för ärendet på Läkemedelsverket, menar att lagen är luddig och att osäkerheten knappast har skingrats med det senaste beslutet.
– Det hade varit bra om det här hade prövats i domstol, säger hon.
Joakim Hedström har tidigare medicinerats med Concerta, men utan framgång. Det här beslutet innebär att han nu kan inleda en trettio dagar lång behandling med Dronabinol på försök.
– Som jag förstår det innebär det här att jag kan åka tillbaka och hämta mer medicin när den här flaskan är slut.
Vad det innebär för and­ra svenskar är oklart. En möjlig tolkning är att det nu även är öppet att importera vanlig marijuana, alltså torkade växtdelar från cannabisväxten som gör att köpa olagligt på gatan. Standardiserad, torkad marijuana säljs redan nu som läkemedel i exempelvis Tyskland, Nederländerna och Italien under namnet Bedrocan.
Ansvariga statsrådet, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) har vid flera tillfällen sagt att hon inte vill att cannabisläkemedel ska bli lagliga, men hon ville igår inte kommentera saken.
I Sverige klassas cannabis som en allmänfarlig drog utan medicinskt värde. Därmed hamnar växten i ”förteckning 1”. Det är samma division som heroin. Det finns dock en möjlighet för svenska läkare att ansöka hos Läkemedelsverket om licens att skriva ut cannabis. Det är dock ovanligt. Av 55 000 ansökningar under 2009 handlade 34 om cannabisläkemedel. Då i form av Sativex och Marinol, två av de vanligaste cannabisläkemedlen utomlands.
– Jag tror att vi kommer att få se mer av de här preparaten på marknaden i Sverige så småningom, säger Hans Sjögren, som är överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.
Enligt honom används medicinerna främst för att lindra olika smärttillstånd.
– Om man tar bort alla politiska förtecken är det inget underligt. Det är klart att det finns en viss missbruksrisk, men redan nu tillåter vi exempelvis morfin, som är betydligt mer beroendeframkallande.
Frågan om medicinsk marijuana delar världen i två läger. Länder som Tyskland, Belgien och Nederländerna tillåter det, liksom femton amerikanska delstater. Men på de flesta håll är all form av cannabis förbjudet, av hänsyn till risken för missbruk.
Marijuana är det i folkmun vanligaste namnet på växten cannabis. Den innehåller mer än 400 kemikalier. Det mest kända och mest psykoaktiva ämnet i marijuana och hasch heter tet­rahydrocannabinol (THC). Det har smärtstillande effekter och kan också ge lindring hos patienter som lider av till exempel grön starr, ledsjukdomar, multipel skleros (ms), vissa ångesttillstånd och Tourettes syndrom.
Den näst mest kända kemikalien är Cannabidiol, eller CBD. Den har fått uppmärksamhet på senare tid då den visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper.
Gå till toppen