Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oberoende utredning av rektors meriter

Lunds universitet tillsätter en oberoende utredning om rektor Per Eriksson. En advokat ska granska hur det gick till när han blev professor.

Per Eriksson installeras i januari 2009.Bild: Arkiv: Jenny Leyman jan 2009
Sydsvenskan har i en serie artiklar bland annat berättat om felaktigheter i det cv som låg till grund när Per Eriksson 2006 ansökte om att bli befordrad till professor.
Han har bland annat uppgett att han varit huvudhandledare för forskare, som nu förnekar att han varit deras huvudhandledare.
Professorstiteln var av stor betydelse för att Per Eriksson senare skulle kunna utses till Universitetets rektor.
Prorektor Eva Åkesson menar att det inte finns skäl att ifrågasätta processen bakom professorsutnämningen. Men hon vill ändå ha en utredning.
– För Lunds universitet, för personalen och inte minst för Per Eriksson själv är det viktigt att vi får till stånd en oberoende granskning, säger hon.
Eva Åkesson tog beslutet tillsammans med Universitetets styrelseordförande Allan Larsson och LTH:s rektor Anders Axelsson.
Vad kan det här leda fram till?
– Det vet jag inte. Det får vi se, säger Allan Larsson.
Undersökningen ska genomföras av advokat Anders Stening, jurist och tidigare rektor för högskolan i Örebro. Han har tidigare haft flera utredningsuppdrag.
Resultatet ska redovisas för universitetsstyrelsen vid nästa möte den 17 december.
Per Eriksson kommer själv att skriva till universitetsstyrelsen och utveckla sin syn på innehållet i sitt cv.
– Det handlar om handledningen, patenten och mina pedagogiska meriter, säger han.
– Mitt ansvar är att ansvara för min ansökan och vad som står i den. När det gäller den övriga processen är det Tekniska fakulteten och Lunds universitet som har ansvar.
Per Eriksson räknar med att skicka skrivelsen senast idag.
Anders Stening, som ska göra utredningen, är sedan tidigare bekant med Per Eriksson. Förra månaden var han inbjuden för att tala på Universitetet.
Bekantskapen dem emellan framgår av en film om evenemanget som är utlagd på Universitetets hemsida.
I filmen, som är från ett rektorsseminarium om organisationsfrågor den 14 oktober, säger Per Eriksson bland annat att han och Anders Stening ”arbetat med en besluts- och organisationsordning tillsammans”, vilket enligt Anders Stenings replik var för åtta år sedan.
– Anders är en person som jag lärt känna tidigare, som har en förmåga att beskriva ganska komplicerade saker på ett enkelt och kristallklart sätt, kommenterade också Per Eriksson vid detta tillfälle.
Allan Larsson menar dock att Per Eriksson och hans utredares tidigare samröre inte påverkar förtroendet för den oberoende granskningen.
– Jag har ingen mer kommentar än att för en advokat i den ställningen har man förtroende, säger han.
Lunds universitets studentkårer ställer sig bakom granskningen.
– Vi står bakom det och vi tror att det är något som behövs för att rensa luften och få upp alla korten på bordet. Jag tror att det gynnar alla parter, säger Henrik Jonsson, vice ordförande.
Gå till toppen