Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han ska granska Per Eriksson

Advokat Anders Stening som nu ska utreda Per Erikssons befordran till professor har lång erfarenhet av liknande ärenden.

– Jag har gott om erfarenhet av befordringsärenden, så det här är inget som är nytt för mig, säger han.
Det var på torsdagseftermiddagen som beslutet om en granskning togs av prorektor Eva Åkesson, styrelseordförande Allan Larsson och Anders Axelsson, rektor för LTH.
Beslutet kom efter att Sydsvenskan bland annat berättat om felaktigheter i Per Erikssons meritförteckning när han ansökte om att bli professor.
Samma dag fick Anders Stening, som är specialist på högskolerelaterad offentlig rätt, ett samtal om uppdraget.
– Jag har inte sett det formella utredningsuppdraget ännu, men jag har förstått att jag ska granska om det är något fel i den bakomliggande processen, säger han.
Inkluderar det att granska cv?
– Jag kan inte tänka mig någonting annat, så det förutsätter jag. Allt som är relevant för befordringsärendet.
I beslutet står det Anders Stening ska göra en "oberoende granskning" av Per Erikssons befordran till professor. "Uppdraget består i att granska hela processen" från begäran om befordran till beslut av dåvarande rektorn Göran Bexell.
Anders Stening ska vara klar med sin granskning till nästa möte med universitetsstyrelsen den 17 december.
– Det kan räcka att gå på handlingarna, men behöver man höra folk så gör man det, säger han.
Anders Stening menar att han har stor erfarenhet av att utreda befordringsärende. Han har bland annat varit tillsynschef på Universitets- och högskoleämbetet på 90-talet.
– Något som är mer relevant än så jag inte tänka mig, säger han.
– Befordringsfrågor har varit ganska vanligt förekommande för mig. Professorsutnämningar är en ganska vanlig process i högskolevärlden och högskolan har sina rutiner så det är lätt att jämföra olika ärenden.
Anders Stening har varit runt på universitet och högskolor och föreläst om den nya lagstiftning för lärosäten som börjar gälla vid årsskiftet.
I förra månaden var han och föreläste på Lunds universitet, trots det menar han att han kan genomföra en oberoende granskning.
– I vart fall så har vi inte en relation som gör att jag överhuvudtaget reflekterat över något jäv. Jag känner de flesta personer i högskolevärlden, men jag hade inte träffat Per Eriksson på kanske tio år. Jag har inte heller haft Vinnova där han tidigare arbetade som klient.
Gå till toppen