Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett centrum för ung kultur

"Vi hoppas detta är nyckeln till att något ska hända", säger kulturchef Torsten Schenlaer.

Bild: Arkiv: Emma Larsson
LUND. Han fick på onsdagen stöd av kultur- och fritidsnämnden för en idéskiss som arbetats fram av nämndens kulturpolitiska grupp.
Enligt den ska Folkparken förvandlas till ett centrum för barn- och ungdomskultur.
– Lund satsar mycket på kultur för barn och unga. Nu vill vi lyfta detta ett steg till, säger Torsten Schenlaer.
I planerna ingår att skapa en så kallad ”blackboxteater” med en scen på 150 kvadratmeter och plats för 200 åskådare inne i byggnaden. Runt den ska finnas öppna ytor där barn kan få utlopp för sin kreativitet och där det också finns plats för workshops och konferenser för utövare av barnkultur.
Det ska finnas arbetsplatser för producenter och arrangörer av scenkonst och även själva parken är tänkt att användas som en viktigt arena för den kreativa verksamhet som ska pågå i kulturhuset.
– Det viktiga är att hela huset ska utgå från barns och ungas kreativitet, säger Torsten Schenlaer.
Viktigt är också att hitta verksamheter som kan bidra till den framtida hyreskostnaden. Därför finns tankar om att skapa ett nischbibliotek för barn och unga, utan böcker. Här kan också finnas en fritidsklubb med kulturinriktning och sommartid kulturkollo.
Som tänkbara aktörer i huset nämns Litteralund, Bibu, Fantastisk filmfestival, Kulturskolan, Lunds teaterförening, Tamam, Kulturcentrum Skåne, Lunds universitet och Lärarhögskolan.
Till planerna på ett hus för barn- och ungdomskultur knyts också förhoppningar om att Lund kan bli ett regionalt centrum för scenkonst i samarbetete med Kultur Skåne.
Ett sådant diskuteras som en följd av att Riksteatern ska placera ett antal tjänster i Skåne.
– Genom att bygga ihop ett sådant regionalt centrum med vårt kulturhus för barn och unga skapas många synergi- och samverkanseffekter, säger Torsten Schenlaer.
Nästa steg blir nu att tillsammans med serviceförvaltningen ta fram ett kostnadsförslag för om- och nybyggnad av Folkparken.
Under den förra rödgröna majoriteten anslogs 35 miljoner för att göra om Folkparken till ett kulturhus dit Västers bibliotek också skulle flytta. Det beslutet revs upp när alliansen tog makten och sedan dess har byggnaden i princip legat i träda. Lokalerna är numera stängda på grund av bristande underhåll.
Gå till toppen