Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Måtten som får köket att fungera

Här är måtten som får köket att fungera.

Sydsvenskan gick på trendspaning bland köksutställningar i Malmö. Knallröda kök, dramatiskt svarta, högblanka luckor, gammeldags charm, funkisretro, kyliga industristilen – det finns ett kök för varje smak. Och allt går att sälja, men mest av allt går vita luckor eller snarare lådor som har blivit helt dominerande som underskåp.
– Besökarna tittar ofta först på det mest extrema, men köper det klassiska, konstaterar Magnus Wictor på Noblessa Kök.
– Vårt företag är tyskt och vi ser att svenskar är rätt konservativa när det gäller kök, säger han.
Försiktigheten är kanske inte så kons­tig eftersom köken ska stå i många år. Och det är en stor investering. En köksinredning kostar mellan 30 000 kronor och en halv miljon, beroende på vilket märke du väljer. Men du får också olika saker för pengarna. Vissa företag gör hembesök och målar sedan stommen på plats. Det kostar. Hos andra företag får du själv hämta dina platta paket och köra hem och montera. Fast även de brukar erbjuda montering som tillval. Kvaliteten skiljer också. En del säljer folierade luckor medan andra har massivt trä i alla lådor.
Lägger man till vitvaror och bänkskivor så blir prisskillnaden mellan billigt och dyrt ännu större. Bara på bänkskivan kan det skilja 8 000 kronor metern. Dyrast är marmor och de nya kompositstenmaterialen som ser ut som sten. Billigast är laminat.
Något som är trendigt nu är att välja några färgglada accentluckor som bryter av.
– Vita luckor är alltid populärt, högglans säljer bäst, och en del väljer till tre fyra accentluckor för att göra det lite roligare. Man kan ju alltid byta de luckorna om några år, säger Gordon Gustavsson på Ikea Malmö.
I dag är det inte heller ovanligt att kombinera två olika luckor. Kanske ha svarta luckor nedtill och vita upptill, eller tvärtom.
Svenska köksköpare är också av tradition glada för träluckor, det kommer på god andraplats hos många köksföretag. Nu är det lite mörkare träslag som alm, ek och valnöt som säljer bäst.
– Jag upplever att trenden just nu är att man är mer individuell och inte lika strikt som tidigare, säger Karin Frieberg-Hansson på Vedum som just lanserar en ny trälucka av ljus ask.
Den som vill satsa lite extra på sitt kök bygger in kaffemaskin, induktionshäll, och hetast just nu är ångugn.
– Proffsköket har blivit en trend. Vi säljer även en del av vår varmhållningslåda, där kan man värma tallrikarna inför middagen precis som på finare restauranger, säger Gordon Gustavsson på Ikea.
En del kökstillverkare tycker sig märka att de öppna köken, där kök och vardagsrum går i ett, är på tillbakagång.
– De riktigt superöppna köken är på väg bort. Man har kommit på att det inte bara är fördelar att ha läxor, tv och matfläkt i ett och samma rum, säger Robin Kvist på Marbodal.
Hur ska man tänka när man väljer kök?
– Utgå från husets stil. Tänk på att köket ska stå länge, säger Robin Kvist.

Planera husets hjärta

Det viktigaste måttet i ett kök är bänkytan mellan vask och spis. Den är nämligen kökets mest använda arbetsyta.
För några decennier sedan fanns svenska normer för hur ett kök skulle byggas. De grundade sig på köksforskning och angav hur skåp och maskiner skulle placeras för att skapa ett så praktiskt kök som möjligt.
Man talade om kökets triangel som förhållandet mellan de tre viktigaste arbetsfunktionerna spis, vask och kyl. Målet var att köket skulle bli så lättarbetat och säkert som möjligt.
De normer som togs fram finns beskrivna i boken ”Kök”, skriven av Sveriges mesta köksarkitekt, Alice Thiberg.
Än i dag kan det vara intressant att studera tumreglerna, om inte annat för att fundera över hur man rör sig i köket.
Köket kallas ofta bostadens hjärta eftersom vi tillbringar mycket tid där, och ett väl fungerande kök gör vardagen lättare.

Bra mått och tips när du planerar ditt kök

Viktigaste måttet: Arbets­ytan mellan vask och spis bör vara 80 till 120 centimeter.
Höjd: Diskbänk och arbetsbänk brukar vara 90 centimeter hög. Kan vara 5-10 centimeter lägre eller högre beroende på din längd.
Golvyta: Parallellkök bör ha 120-140 centimeter mellan bänkarna.
Placering: Placera diskbänk, beredningsbänk och spis i serie efter varandra. I en rak linje eller i vinkel. Rak linje fungerar bäst när flera ska delta i matlagningen.
Mat: Förvaring av mat bör vara nära arbetsbänkarna.
Diskmaskin: Nära porslinsförvaring och matplatsen.
Överskåp: Bör inte vara djupare än 40 centimeter, annars är de i vägen. De bör sitta 50 centimeter ovan bänkskivan för bra arbetsmiljö.
Bord: Matbordet bör ha 80 centimeter för stolar på båda sidor.
Belysning: Alla arbetsplatser behöver bra arbetsbelysning: spis, bänk, vask och bord. Dessutom behövs allmänbelysning.
Läs mer om köksplanering på hemsidan Omboende.se (Boverket och Konsumentverket) och boken ”Kök” av köksarkitekten Alice Thiberg.
Gå till toppen