Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu är det dags för papparoller

Skådespelaren Shanti Grau Roney inledde sin karriär som utslagen heroinist i en Norénpjäs.

Shanti Roney är aktuell som Olle i SVT-serien ”Våra vänners liv”. Just nu spelar han in tio avsnitt av Arne Dahls/Jan Arnalds kriminalhistorier.Bild: Foto: Marc Femenia/Scanpix
Skådespelaren Shanti Grau Roney inledde sin karriär som utslagen heroinist i Lars Noréns ”Personkrets 3:1”. Nu är han aktuell som stabil förortspappa i dramatiseringen av Arne Dahls deckare ”A-gruppen”.
– Jag har gjort helt andra roller än outsiders också, riktigt snälla typer. Och nu när jag blir äldre kan jag ju spela farsa. Det åkte jag inte på tidigare, säger Shanti Roney i en intervju i Dagens Nyheter.
Idag den 24 november fyller han 40 år.
Shanti Roney föddes i Stockholm där pappa Steve drev musikaffären Multikulti och mamma Anita ägnade sig åt olika konstprojekt.
Ett par år in på 1970-talet flyttade familjen till ett konst- och musikkollektiv i Farstorp utanför Hässleholm där Shanti Roney och systrarna Marimba och Nunu bland andra hade Neneh och Eagle Eye Cherry som lekkompisar. Kollektivmiljön fick skådespelaren återuppleva långt senare när han var med i Lukas Moodyssons ”Tillsammans”.
Shanti Roney har fått en Guldbagge för sin biroll i fängelsekomedin ”Vägen ut”.
Efter Södra Latins teaterlinje, Jasenko Selimovics ”Romeo och Julia i Sarajevo” på Göteborgs stadsteater och flera pjäser på Dramaten och Elverket har han varit med i ett stort antal filmer och tv-produktioner, som ”Tusenbröder”, ”Norrmalmstorg” och ”Så vit som en snö”. I höst har han synts som njursjuke Olle i SVT-serien ”Våra vänners liv”.
Shanti Roney bor på Söder i Stockholm med sin danskfödda hustru Simone, scenograf och rekvisitör, och de tre barnen Luis, 13, Ella, 7, och Elvin, 3 år.
Gå till toppen