Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska bryggeri-skojare?

Var brygger egentligen de danska ”småbryggarna” sina öl? I ”lågprisländer som Polen och Sverige”? Eller i u-landet Norge?
TT har gjort en kort, förvillande text utifrån en mer genomarbetad och intressant men delvis missvisande text som danska tidningen Politiken publicerat.
Vinkeln är denna: danska småbryggerier, med gott och renommé och vett att ta betalt, är vilseledande i sin marknadsföring. De slår mynt av konsumenternas vurm för det närproducerade och småskaliga. I verkligheten bryggs en del av de danska mikrobryggeriernas öl annorstädes. Exempelvis i Polen och på Harboes stora anläggning.
En del av detta är nyheter för mig.
•Mest anmärkningvärt är att Skovlyst, ett kafé i skogen som sedan mitten av 00-talet brygger och serverar eget öl, alltså brygger stora delar av sin produktion i Polen. Men jag borde inte vara förvånad. På senare tid har bryggeriet flyttat fram sina positioner, sedan ett år tillbaka är ölen väldigt synliga i barer i Köpenhamn. På flaskorna uppges att ölet tillverkats ”i EU”.
•Det svenska exemplet är Brøckhouse. Denna pionjär bland danska mikrobryggerier gick i konkurs våren 2009. Oväntat började varunamnet dyka upp i både svenska och danska barer knappt ett år senare. Förklaringen är att varunamnet köpts av Åbro, som brygger enligt nya recept men med det lånade namnet. Till Danmark kommer ölen via importören Premium Beer Imports försorg.
En bluff, alltså? Nja. Inte konstigare än att Spendrups tagit upp namnet Mariestad, som är en gammal bryggeriort där det inte bryggts öl på decennier. Eller att Carlsberg Sverige säljer öl med Eriksberg på etiketterna. Eller att Galatea använder namnet St Erik, efter ett nedlagt bryggeri på Kungsholmen. Men visst, det borde ju stå på etiketterna att det är tillverkat i Sverige. Och Åbros produktbeskrivningar är onödigt mystifierande.
•Att Raasted brygger en tredjedel av sitt julöl i Belgien, för att möta efterfrågan, är lite intressant. Kul att intresset är stort.
•Liksom att De 5 gaarde – fem herrgårdar, varav prins Joachims Schackenborg är en, som marknadsför sina produkter som framställda enligt ”goda traditionella driftsformer” – låter brygga sitt öl hos giganten Harboe. Men detta redovisas öppet på företagets hemsida (bläddra fram till sidan 26) och i den verksamhetsfilosofi som inleder den långa texten på hemsidan skrivs att ”råvarerna avles på gårdene, men selve forarbejdningen overlades til udvalgte eksperter”.
Jag finner inget särskilt komprometterande i att De 5 gaarde använder just Harboes anläggning för att brygga ölet, även om Politiken gör en poäng av att Harboe för egen del brygger ”discountøl”. Nej, men så bra om det därutöver  i lugn och ro bryggs mindre mängder av gott öl gjort på högklassiga råvaror i den där anläggningen. På liknande vis som de första årens prestigefyllda Samuel Adams-öl bryggdes i Anheuser-Buschs bryggerier (där normalt sett Miller och Budweiser produceras).
•Men på allvar ute och cyklar är Politiken när de gör ett nummer av att ”bryggeriet Mikkeller” tillverkar öl i Norge och Belgien. Mikkeller är inget bryggeri, och har aldrig presenterat sig som ett. Mikkeller är en bryggare som kontraktsbrygger lite varstans i världen. Ofta i samarbete med andra småbryggare. Det är deras själva idé. Och Norge är knappast ett lågprisland. De brygger inte i Norge, Belgien eller USA för att de är snåla.

Gå till toppen