Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kunnig stenhuggare restaurerade flera kyrkor

Stenhuggarmästaren Mats Johansson, 64 år, Dalby, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Barbro, en dotter i ett tidigare äktenskap samt en syster.

Mats Johansson var inte endast stenhuggare utan väl så mycket stenkännare och restaurator. Som liten påg följde han med fadern, stenhuggarmästaren Eric Johansson på undersökningar av sandstensbrotten i Stenskogen söder om Höör där han fick lära sig att se på och känna stenens karaktär och hemligheter.
När han övertagit faderns gärning kom han att ytterliga utveckla dessa erfarenheter i sitt eget handhavande av stenen. Han kände alla gamla stenbrott och kunde identifiera de olika stenarnas härkomst.
Han kom att anlitas vid restaureringar i ett otal skåns-ka kyrkor, men även i kyrkor utanför Skånes gränser där också runstenar kunde komma på hans lott.
Hans omfattande kunskaper skapade förtroende hos alla antikvariska och kulturhistoriska instanser och myndigheter och även bland de akademiska företrädarna för berörda frågor.
Vid den stora restaurering av Lunds domkyrka under 1950- och 60-talen var det fadern som ledde stenhuggeriarbetena. Vad som senare har skett har utförts av Mats. Eftersom han alltid arbetade ensam kom han att uppfinna finurliga konstruktioner för lyftande och förflyttning av tunga föremål, som till exempel gravstenar. Hans årliga översyn av domkyrkans murverk har sedan länge varit en garanti för att inget oförutsett skulle inträffa.
Mats Johansson var en synnerligen vänsäll person och alltid beredd att hjälpa.
Vi är många som saknar honom.
Erik Cinthio
Gå till toppen