Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett drama för julhetsen

Lehman Brothers som en senkapitalismens Kain och Abel.

Skyltsöndag på Triangeln i Malmö. Julhandeln har startat. Men också något annat. Rösten i mitt öra är het av ägandets begär. Den föser mig framåt. In i denna högborg av glittrande varor och febrig köpkraft. Här pågår ett fullblodigt passionsdrama om pengar, girighet och kultur.
Med handen tryckt mot öronsnäckan följer jag instruktionerna, känner adrenalinet rusa genom ådrorna. Vi konstälskare kallar konsthallarna vår tids tempel, men rösten i mitt öra vet bättre: köpcentret, börsen, den fria marknaden är templet, konsumtionen vår religion.
I Teatr Weimars ljudföreställning ”Lehman vs Lehman” avlöser de varandra. Entreprenören, konstkännaren, förrädaren Lehman, på plats bland klädkedjor och rulltrappor, med röster drypande av lystnad, storhetsvansinne och anklagelser. Lehman Brothers, vars kraschade investmentbank inledde den globala finanskrisen, blir i denna tolkning en senkapitalismens Kain och Abel. Ljudfilen, producerad i samarbete med radiomannen Fredrik Emmerfors, finns att ladda ner på www.teatrweimar.se. Upplevt på Triangeln är det ett drama du inte vill missa.
Gå till toppen