Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Perfektion hindrar känsla

Christine Owmans tid som okänd är kanske snart över.

Christine Owman på Teatr Weimar där hon medverkar i föreställningen ”Exit Presens”.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Independent. Det är ett ord som hjälper malmöartisten Christine Owman när hon letar folk som kan tänkas vara intresserade av hennes musik. Hittills har hon satsat mycket utomlands. I år har hon spelat i bland annat Ryssland, Island och Tyskland. I kväll står hon på scen i New York. Under tiden hon är där ska hon även medverka i ett nationellt radioprogram.
Christine Owmans skiva ”Throwing knives” släpptes igår på hennes skivbolag ”Revolving records”. Det har tagit henne sju år att få den att låta som hon vill att den ska göra. När hon började inspelningsprocessen gjorde hon det helt på egen hand. Utan förkunskaper.
– Jag har spelat in på ett okonventionellt sätt. Jag ser det snarare som en fördel än en brist att jag inte hade gjort det förut, säger hon.
Trots att det har tagit så lång tid att spela in skivan beskriver Christine Owman sitt ljud som ”skitigt, klumpigt och rustikt”. Hon tycker att det skiljer sig mycket från det som produceras idag.
– Jag har varit tvungen att kämpa mot min perfektionism. Man kan alltid göra saker bättre men då försvinner känslan.
– Till slut kändes det som om jag gjorde covers på mig själv när jag hela tiden gjorde om saker som jag redan hade gjort. Då var det dags att sluta.
Tanken bakom titeln på albumet ”Throwing knives” är att hon tycker att folk ofta hamnar i försvarsställning mot andra.
– Det är som om vi vill varandra något ont och slänger knivar, i stället för att ta hand om varandra.
Christine Owman har knutit sina utlandskontakter främst genom internet och sociala medier. Hennes koncept är att hitta människor som söker det hon gör. Allt som oftast är det de som hittar henne. Ofta leder en spelning till något annat. Dessutom gör hon sig tillgänglig genom att höra av sig till spelställen där band hon gillar har spelat.
På grund av spelningen i New York har premiären av en föreställning som hon gör musiken till skjutits upp. I ”Exit Presens” som sätts upp på Teatr Weimar spelar Christine Owman ukulele, såg och cello. Hon står dessutom för sång och samplingar som framförs tillsammans med monologer och dialoger som är skrivna och framförs av Pia Örjansdotter.
Christine Owman är fortfarande inte ett etablerat namn i musikvärlden. Ändå har nöjesskribenten Larz Lundgren skrivit ett kapitel om henne i sin bok. ”Mina möten med de kända: och en okänd”, kom ut i oktober i år. De kända är bland andra Fats Domino, Andy Warhol och Cliff Richards. Christine Owman är med som den okända.
– Jag tror att han såg min vilja och min ihärdighet, säger Christine Owman som en förklaring till varför hon är med i boken.
Skivan ”Throwing knives” som fick betyget 4 av Håkan Engström i Sydsvenskan.
Föreställningen ”Exit Presens” som har premiär den 11 december på Teatr Weimar.
Den ”okända” i nöjesskribenten Larz Lundgrens nyutgivna bok ”Mina möten med de kända: och en okänd”.
Gå till toppen