Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Citytunneln är invigd

Efter flera artistframträdanden inför ett huttrande publikhav tryckte kung Carl XVI Gustaf på knappen.

Den 8:e mars 2005 tog den dåvarande statsministern Göran Persson det första spadtaget. I dag så klipppte kung Carl XVI Gustaf inte bandet. Men han tryckte på knappen.
Vid klockan 16 inleddes festligheterna på den stora scenen vid Posthusplatsen, bredvid Centralstationen. Sydsvenskan var på plats. Nedan kan du läsa rapporteringen i efterhand.
...
16.00: Showen inleddes med ett dansnummer samtidigt som bilder från Malmö projicerades. Därefter tog Marie Fredriksson över scenen.
På storbildsskärmarna guidas publiken av en viss karaktär från Hipp Hipp. "Kajan" kollar säkerheten i tunneln.
Ola Salo framför låten "Tunnel of Love".
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd håller dagens första tal.
...
16.25: I publikhavet finns bland annat Christer Ohlsson som är där tillsammans med fru, dotter och svärson.
– Det jag ser fram emot mest är egentligen hela grejen. Det är en historisk dag. Jag tror att Malmö kommer att lyfta ännu lite mer, säger Christer Ohlsson.
...
16.45: – Det är väldigt mycket folk här. Det är bra att de håller showen här ute, publiken hade inte fått plats inne i glashallen. Det är väldigt kallt så det är många som inte stannar så länge, men det strömmer hela tiden till mer folk, säger Gustav Svensson, sydsvenskan.se:s reporter på plats.
...
16.50: Eva Pachallén-Rosberg, Ebba Wallén och Farbod Hashemivan huttrar i publikhavet. Eva ska provåka tunneln redan ikväll, eftersom hon fått ett pass av Sydsvenskan.
– Det jag ser fram emot mest med tunneln är en snabbare kollektivtrafik och att det ska bli lättare att ta sig till Köpenhamn, säger Eva Pachallén-Rosberg.
...
16.55: Artistkavalkav på scenen. Pauline, Mikael Wiehe, Nisse Hellberg och Timbuktu ger järnet.
...
17.00: Ola Salo har anslutit till artisterna på scenen. De sjunger tåglåtar. Musikerna i Damn! har halsdukar, mössor och varma jackor – inte direkt normal klädsel för ett funkband...
...
17.03: Kajans säkerhetskoll i tunneln fortsätter på storbildsskärmarna. Till publikens jubel jämför han tunneln med ett par Y-frontkalsonger. "Det finns alltid en extra nödutgång".
...
17.05: Pia Kinhult (M), ordförande för Regionstyrelsen i Skåne, talar. "Det är inte bara ett projekt för Malmö utan för hela Skåne."
Håkan Hardenberger härnäst på scenen. Han presenteras som "trumpetvärldens Zlatan".
...
17.10: Pia Kinhult påminner om att det var tio år sedan Öresundsbron stod klar, och nu är det Citytunnelns tur. "Vad ska vi inviga om 10 år?" undrar Regionsstyrelsens ordförande, som vill se Malmö fortsätta att utvecklas.
...
17.15: Pauline är tillbaka på scenen.
...
17.20: Illmar Reepalu (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö håller tal. "Tack alla er som varit med i bygget som dessutom gjorde det snabbare och billigare än beräknat."
...
17.26: Mikael Wiehe framför "Det här är mitt land". Han får hjälp av Timbuktu.
...
17.32: Ackompanjerad av Håkan Hardenberger är kung Carl XVI Gustaf på väg upp på scenen.
"Idag har vi samlats för att uppmärksamma Citytunneln och dess betydelse i bygden och i ett modernt samhälle."
"Ett samhälle utan järnväg vore helt otänkbart."
...
17.43:
– Jag vill lyckönska ett projekt i tiden och inviger därmed Citytunneln, säger kung Carl XVI Gustaf och trycker på knappen som sätter igång ett ljusspel på scenen.
Citytunneln är invigd.
...
17.48:
Kungen höll på att glömma att trycka på knappen, berättar Sydsvenskans Gustav Svensson på plats. Konferencier Anne Lundberg fick påminna honom. Nu är invigningen avslutad och publiken på väg från platsen.
– Vi fryser, säger Gustav Svensson.
...
18.00: Premiärturen börjar näma sig.
...
18.10: Den första turen lämnar Malmö Central.
– Alla har gått ombord och nu börjar tåget rulla, säger reporter Martin Andersson ombord på tåget.
...
18.13: Tåget är framme på station Triangeln.
– Nu väntar vi först på att kung Carl XVI Gustaf ska kliva av innan vi andra får gå ut på perongen. Väl ute ska kungen hålla tal och klippa ett band, säger Martin Andersson.
...
18.15: Carl XVI Gustaf har klippt bandet – station Triangeln är invigd.
– Nu ska vi tillbaka till tåget och fortsätta turen, säger Martin Andersson.
...
18.25: Kungen har invigt Hyllie station, eller "öppnat den för persontrafik" som han sa i sitt korta tal. "Så! Lycka till!" sa han som slutord, efter att ha skojat lite med sina medresenärer på provturen som precis är avslutad.
...
21.00: Wilmer X intar scenen på Posthusplatsen. Publiken är inte lika stor som vid invigningen tidigare idag. Men uppskattningsvis 3000 hängivna fans har trotsat den bitande kyla för att se bandets come back.

Programmet

För den musikaliska underhållningen stod bland annat Nisse Hellberg, Pauline, Ola Salo, Mikael Wiehe, Timbuktu.
Förutom sång och dans hölls det tal. Bland talarna fanns Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör, Pia Kinhult, ordförande för Regionstyrelsen i Skåne och Illmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Sedan tog kung Carl XVI Gustaf vid och förättade den officiella invigningen.
Därefter avgår premiärturen. Sydsvenskan kommer att vara med. Våra fotografers bilder kan du se här under kvällen. Om hur de olika stationerna smyckats kan du läsa mer om här.
Kvällen avslutas med en konsert av Wilmer X. Det var en sisådär fem år sedan de senast stod på scen tillsammans. Men vid klockan 21 sammanstrålar Nisse, Jalle och de andra igen.
Gå till toppen