Annons

Annons

Annons

Ping

Papperstung DN ute i paddan

Text

Annons

I morse kom Dagens Nyheter ut med en produkt för Ipaden. Och till skillnad från exempelvis Expressen och Svenska Dagbladet skeppade de just en produkt, inte en PDF-version av papperstidningen.

Annons

DN+, som produkten heter, är först i raden av Bonnier-tidningar, däribland Sydsvenskan, som kommer ut i paddan och på nya plattformen News+. Den vilar tungt på sin förlaga papperstidningen och är i mångt och mycket ett readers digest av den, kryddat med interaktiv grafik, bildspel och webb-tv-inslag kopplade till artiklarna.

Annons

Liksom Expressens nyhetsapp rymmer DN+ även ett live-lager med löpande nyhetsuppdateringar under dagen.

Det första intrycket av DN+ är att den är snabb och smidig men också förhållandevis lästung. En spara för senare läsning-knapp hade passat min medievardag alldeles utmärkt.

Navigeringen följer det som nu blivit någon form av standard. Som läsare bläddrar man till nästa eller föregående artikel genom dra fingret till höger eller vänster. Texten löper vertikalt och ryms den inte på en skärm får man bläddra ner till nästa där den fortsätter.

Det finns hela tre olika sätt att få överblick men inget av dem känns optimalt. Det mest naturliga är att bläddra igenom tidningen från början till slut och sedan, med hjälp av överblicksverktygen, återvända till de artiklar man faktiskt vill läsa i sin helhet.

Designmässigt är DN+ sparsmakad. De så kallade mervärdena – rörlig bild, bildspel och interaktiv grafik – spelar andrafiol och syns mest i bakgrunden. Förstastämman (och pukorna och trumpeterna) står det skrivna ordet för.

DN+ är ingen produkt man tafsar på i onödan. De flesta grafiska elementen är stumma och lika frigida som i en PDF-tidning. Det hjälper inte att trycka på förstasidesrubriken flera gånger, du kommer ändå inte till artikeln i fråga. Förhoppningsvis är detta bara en miss i premiärnumret.

Annons

Till appens absoluta förtjänster hör kundtjänstdelen. Här är det lätt att ”höra av sig” och också få svar. Den lösningen skulle fler appar och webbtjänster må bra av att ha.

Så, vad blir då slutbetyget?

Tre+.

Med marginal.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan