Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Världens bästa vodka görs i Skåne

En av världens mest dekorerade vodkasorter görs i Skåne.

Vit sprit är ju bara sprit, säger många. En bulkvara att hälla i en drink eller för att tillskapa ett tarvligt rus.
Men den som jämfört tandläkarsprit med vodka vet att det är skillnad. Och den som ställt ett glas neutral Skyy Vodka mot ett glas aromatisk Grey Goose Vodka förstår att tillverkningsmetoder och råvaror gör skillnad och att vit sprit i utseende inte är lika med vit sprit i smak.
Vodka är biggest in the world, större än whisky och alla andra spritdrycker. Mest dricker man i Östeuropa och Nordamerika.
Största producenten i världen är den brittiskägda men amerikanska Smirnoff Vodka.
Sedan kommer franskägda men skånska Absolut.
Därefter följer ett jättekoppel med tusentals vodkatillverkare i östra och västra Europa, Asien, Amerika …
Ett av de allra minsta och yngsta vodkamärkerna är Purity Vodka från Ellinge slott utanför Eslöv.
Purity är okänt för de flesta även i Skåne trots att Purity är världsmästare. Årstillverkningen av 30 000 flaskor är ungefär vad Absolut producerar på en kafferast.
– Vi är så små att till och med Edradour, Skottlands minsta whiskydestilleri, är fyra gånger så stort som Purity, säger Thomas Kuuttanen, mannen bakom verket.
Men Purity är den mest medaljprisade vodkan i världen under de två senaste åren. Senast för ett par veckor sedan i Cannes utnämnde en panel av internationella spritbedömare Purity till världens bästa super premium vodka.
Det är småskaligheten som är en av förklaringarna till kvalitén; vodkan framställs satsvis på mältad säd, korn och vete (för övrigt ekologiskt odlad) som mäskats och värmts upp i Ellinges lilla 600-literspanna, en så kallad pot still, och destillerats 2 x 17 gånger i en specialkonstruerad rektifieringsanläggning.
– Vodkan är då så ren att den inte behöver filtreras, säger Thomas Kuuttanen.
Schematiskt går det till så här: Nioprocentig mäsk av vete- och kornmalt pumpas in till pot still och värms över vattenbad så att den förångade vätskan håller en alkoholhalt på 21 procent när den pumpas upp till den förs­ta av de två åttavåningars rektificeringskolonnerna. Vätskan faller ner till den första klockan, våningen, och förångas genast på det drygt hundragradiga golvet. Gasen kyls i våningens tak, blir till vätska och droppar ner till nästa våning. Och så fortsätter destilleringen i sjutton steg. Då finns en 80-procentig alkohol som hälls tillbaka i pot still och så upprepas proceduren och till slut finns ett rent destillat på 96 procent som ligger i en tank.
Ellingebränneriet har även återvinning och resterna tas om hand. Värmen går tillbaka till produktionen och dranken, drygt 90 procent av det som är kvar av mäsken, går till kretaursfoder.
– Vi tar bara hjärtat av destillatet och inget från huvudet och svansen där icke önskvärda alkoholer finns. Med den här speciella processen bibehålls aromerna från säden, säger Thomas Kuuttanen.
Tar man ett par droppar av denna 96-procentiga sprit och gnuggar i handflatan sprids en intensivt stark doft av bröd och lakrits.
Och det är mer än vad vodkamarknaden tål.
Därför blandas destillatet med sprit av ekologiskt odlat vete för en mjukare framtoning och till slut späds alltsammans med järnrikt vatten från den så kallade Hälsokällan ned till 40 procent och buteljeras – och resultatet är Purity, som kostar 480 kronor för 70 centiliter på Systemets beställningssortiment.
Kan en flaska brännvin vara värd nästan en femhundring?
Tja, det beror på hur man uppfattar betydelsen av ordet purity, renhet.
Vill man ha en helt neutral sprit som egentligen bara smakar sprit så är det pengarna i sjön.
Vill man ha en vodka som bär en karaktärsfull ton av bröd, kraftig lakritsrotdoft, en air av citrus och till råga på allt en aning av rotfrukt, kanske kålrot eller rätt och slätt umami, och har en slant över så är det en investering i smakupplevelse för den som gillar att låta laxtartaren eller ostronet åtföljas av en klar pärla.

Starkt i Skåne

Skåne har numera tre vodkadestillerier: Absolut i Nöbbelöv utanför Åhus (världens näst största producent), Spirit of Hven i Backafallsbyn på Ven samt Purity Vodka på Ellinge slott utanför Eslöv.
Skånes brännvinstradition började 1349, när en viss Hennichinus med tillnamnet Brennewatn fick kungligt tillstånd att destillera sprit att använda för krutframställning. Krutingrediensen blev i stället en uppskattad dryck bland pestdrabbade invånare, vilket resulterade i Danmarks första spritregleringslag.
Skåne är Sveriges kornbod i bokstavlig betydelse. Av vilket följer att Skåne också förser landet med korn som mältas och blir till vodka. Av de 120 destillerier som fanns i Sverige år 1919 låg över 100 i Skåne. Den svenska exportsuccén Absolut är ett resultat av lyckad marknadsföring när Absolut Renat Brännvin fick ny kostym 1979.

Namnskyddat i EU

Vodka som produkt är namnskyddad i EU men inte ursprungsskyddad. Får tillverkas av spannmål, rotfrukter, frukt eller melass – men inte cellulosa. För att få kallas vodka måste destillatet först ha nått en alkoholhalt på 95 procent innan det späds ner till lägst 37,5 procent. Brännvin är inte namnskyddat.
Gå till toppen