Resor

Snabbguide med bil i USA

Sydsvenskan guidar dig längs fem av USA:s bästa vägrutter.

HIGHWAY 1 - längs Kaliforniens kust
En av USA:s mest kända vägsträckor. Stod klar 1937 och går mestadels under namnet Pacific Coast Highway. Ringlar längs Kaliforniens Stillahavskust från Leggett i norr till San Juan Capistrano i söder. De flesta väljer att köra mellan San Francisco och Los Angeles. Emellanåt kurvigt, brant och smalt och med utsikt mot havet.
Sevärda stopp: Monterey, liten stad känd för sina skaldjur och sin jazzfestival, 17-Mile Drive längs Pebble Beach (strax söder om Monterey), natursköna Big Sur där bland andra författarna Henry Miller och Jack Kerouac lät sig inspireras, och Carmel med sin enastående vackra Mission (missionsstation).
Delstat: Kalifornien.
Längd: Mellan San Francisco och Los Angeles är det drygt 60 mil (hela Highway 1 är 100 mil).
Bäst tid att resa: April och oktober.
Tips: Det kan vara riktigt kallt och extremt dimmigt längs vägen. För att slippa värsta dimman, kör mitt på dagen och undvik de svenska sommarmånaderna.
ROUTE 66 - tvärs genom USA
Mytomspunna Route 66 går från Chicago till Los Angeles. Vägen blev Nordamerikas livlina 1926 och knöt ihop de stora sjöarna i nordöst med Stilla havet i väst. Route 66 går genom öken, jordbruksområden och enorma bergslandskap. Sträckningen kallas också The Mother Road. Bara delar av rutten finns kvar, originalvägen är välskyltad. Då och då dyker små städer upp som tagna ur en västernfilm.
Sevärda stopp: Chicago, västernstaden Tucumcari, indianmarknaderna i Santa Fe, Grand Canyon, Hollywood och Santa Monica i Los Angeles. För att hitta gamla bensinmackar, salooner, spökstäder och bilmuseer behöver man en bra guidebok (finns i svenska resebokhandlar).
Delstater: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, Nevada, Kalifornien.
Längd: Omkring 350 mil.
Bäst tid att resa: April-juni.
Tips: Skaffa en karta där den gamla rutten är utritad. Las Vegas och Grand Canyon är väl värda omvägar på sammanlagt 70 mil. Starta i Chicago, tidsskillnaden från Sverige är mindre än om man börjar i Los Angeles.
BLUES HIGWAY - kantad av musikhistoria
Sträcker sig från New Orleans till Chicago. Många använde denna väg när det inte längre fanns arbete i bomullsnäringen, men pengar att tjäna i Chicago. Städerna norrut hade också något större tolerans för svarta. Blues Highway går genom den amerikanska södern. Låga hus med nötta verandor kantar vägen. På många ställen finns små musikbutiker med raspig vinyl och goda historieberättare. En resa genom träskmarker, Mississippideltat, staden Jackson och Memphis.
Sevärda stopp: New Orleans franska kvarter, här tystnar aldrig musiken (jazz, zydeco, blues). Stanna också i Indianola med nytt museum kring hemmasonen BB King. Gibson gitarrfabrik i Memphis är imponerande, liksom museerna Stax (skivbolaget samtida med Motown) och Rock’n’ Soul Museum. För att inte tala om Elvis hem, Graceland.
Delstater: Louisiana, Mississippi, Tennessee, Missouri, Illinois.
Längd: Raka vägen mellan New Orleans och Chicago är cirka 150 mil. Med omvägar, räkna med drygt 200 mil.
Bäst tid att resa: Maj–juni.
Tips: Köp musiken längs vägen och mata in i bilens cd-spelare. Gör ett soundtrack av resan.
SWEDISH TRAIL - bland köttbullar och blågula bygder
Ta avstamp i Minneapolis och kör rakt ut i området där många av de 1,2 miljoner svenskar som utvandrade till USA på 1800-talet bodde. Naturen är påfallande lik den svenska. Vilhelm Moberg står staty i Chisago i Minnesota (inte Chicago), där han bodde 1948. På cykel tog han sig runt för att hitta miljöer till sina böcker. Överallt finns spår av Sverige.
Sevärda stopp: Den lilla staden Lindström. Köttbullar på menyn och minnen av Karl-Oskar och Kristina. Också Stillwater är värt ett längre stopp. Full av bokhandlar och vackra bed and breakfast.
Delstater: Minnesota, Wisconsin, Michigan.
Längd: Från Minnesota till Lindström är det knappt åtta mil. Stillwater ligger ännu närmare. Men svenskbygderna sträcker sig långt österut mot Michigan. Kan bli bortåt 50 eller 100 mil om man vill.
Bäst tid att resa: Maj–september.
Tips: Läs Vilhelm Mobergs böcker om svenskar som utvandrade till Minnesota i mitten av 1800-talet. (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna, Sista brevet till Sverige). Filmatiseringar av Utvandrarna och Nybyggarna finns på dvd.
ATALANTIC ROUTE - från träskmarker till världsstäder
Går längs östkusten från Florida Keys till New York. En resa som inramas av hav och några av världens mest omtalade städer. Kan också innehålla besök i författarhem, alligatorträsk och tobaksfält.
Sevärda stopp: Key West med Hemingways hem och museum, Disneyworld och Kennedy Space Center i Orlando, Savannahs mossbeklädda ekar och en turism nästan helt uppbyggd på boken ”Midnight in the Garden of Good and Evil” (John Berendt), Washington DC med sina vita, skinande maktens byggnader. Museer i världsklass ligger på rad strax utanför och i stadsdelen Georgetown är det bar- och restaurangtätt. Sist men inte minst: New York.
Delstater: Florida, Alabama, Georgia, South Carolina, North Carolina, Virginia, Maryland, Pennsylvania, New York.
Längd: Cirka 250 mil.
Bäst tid att resa: Maj–september.
Tips: Välj resriktning beroende på om ni vill avsluta med storstad (New York) eller tropiskt badliv (Key West).
BO
Motell/hotell

Motellen längs vägarna är rena, lättillgängliga och har gratis parkering, men ligger ofta en bit utanför städerna. Därför är priserna också låga (dubbelrum från 300 kronor). Hotell är betydligt svårare att hitta, dyrare och parkering tillkommer. I riktigt stora städer, exempelvis New York och Washington DC, är centrala hotell att föredra.
ÄTA
Vad finns var?

Det blir lätt en hel del snabbmat och frukostar med färgade flingor och blaskigt kaffe. Vill man ha starkt kaffe finns Starbucks utmed många vägar. Och tveka inte att ibland köra in i små städer i jakten på något att äta. I delstaten New Mexico finns bra mexikansk mat. I Louisiana är den ofta mer kryddstark, och i storstäderna kan man få precis vad man vill. Köttbullar finns i svenskbygderna och de bästa stekarna i Texas.
Dricka
Kranvatten går bra att dricka men smakar klor. Köp en liten kylväska att ha i bilen. Alla bensinstationer och rastplatser har billig is till salu. På motell är is gratis.
BIL
Tänk på

Värme. A/C (luftkonditionering) är att rekommendera. Mellan juni och september kan det vara runt 40 grader på många platser.
Hyrbil är bäst. Bra bilar och bra försäkringar, hjälp om något händer. I USA måste man vara 25 år för att hyra bil och ha ett kreditkort. Hyrbilsfirmor vid flygplatser är ofta billigare än i städerna. En vecka kostar omkring 2  000 kronor. Priserna varierar efter hur många förare som registrerats för bilen. Låt aldrig någon annan köra, försäkringen blir värdelös om något händer. Om man hämtar bilen på ett ställe och lämnar den på ett annat tillkommer en avgift, till exempel: att hämta i Chicago och lämna i Los Angeles kostar cirka 5 000 kronor.
Leverera bil. Man kan erbjuda sig att köra en bil från en plats till en annan och på så sätt själv åka sträckan för en billig peng, men den tid man har på sig kan vara väldigt begränsad. Dessutom måste man betala en depositionsavgift på omkring 2 500 kronor. (Mer info på www.autodriveaway.com.)
Köpa. Ett annat alternativ är att köpa en bil och sälja den när resan är slut. Rekommenderas inte om man är i landet mindre än tre månader på grund av all pappersexercis.
Bra info om bil i USA: www.roadtripamerica.com
För hyra av motorcykel: www.eaglerider.com
KÖRA
Grundkurs

Det är lätt att köra i USA. Trafiken är förhållandevis lugn. Alkohol får inte förekomma ens i närheten av föraren. Se till att alltid ha minst halvfull tank med bensin. I USA:s inland kan det vara kusligt långt mellan mackarna. Bensin kostar knappt sex kronor litern.
6 TIPS OM GUIDBÖCKER
1. ”USA’s Best Trips”, med kartor och bra praktiska tips, har nyligen kommit från förlaget Lonely Planet.
2. ”United States on the ­Road” (Insight Guides) är en inspirerande bok som tar såväl de stora som de små vägarna på allvar. Särskilt bra information om Atlantic Route.
3. ”Blues Highway” av Richard Knight är oumbärlig för resan genom musikdeltat.
4. ”Kalifornien” (Reseförlaget) beskriver väl de olika stoppen längs Highway 1.
5. För resa i svenskbygderna rekommenderas en nedladdning av kapitlen ”Minnesota” och ”Michigan” från Lonelyplanet.com, då riktigt bra guideböcker saknas.
6. Kartor med Route 66 finns att köpa i svenska resebokhandlar.
Gå till toppen