Sverige

Om att anmäla klassens populäraste kille

Minns ni Bjästa? Det gör en av kvinnorna som har anmält Julian Assange. De senaste dagarna har hon r…

Minns ni Bjästa? Det gör en av kvinnorna som har anmält Julian Assange. De senaste dagarna har hon refererat till Bjästa-händelsen ett par gånger på Twitter.
”Hur kan någon misstycka mot att man delar ut blommor i kyrkan?” skrev hon samma dag som Julian Assange greps i London.
Han som delade ut blommorna på skolavslutningen i kyrkan var killen som hade två våldtäktsdomar mot sig. Hela byn slöt upp bakom honom, och vände sig mot flickorna. Det blev stor debatt i våras när Uppdrag granskning sände programmet. Alla försökte förklara hur ett helt samhälle kunde skylla på flickan som våldtogs.
Några månader senare sitter en kvinna och tänker på Bjästa efter att hon har anklagat en av världens mest kända män för sexuella övergrepp.
Bland de senaste dagarnas meddelanden, adresserade direkt till henne på internet, finns (översatt från engelska) ”Du är en fruktansvärd människa”, ”Hur känns det att vara hatad av hela världen?”, ”Sorgliga bitch som hittar på historier för snabba pengar”, ”Hon är en skam för kvinnor”. Det bara fortsätter. Som hatet i Bjästa, fast från hela världen.
”Vad är det med @NN som väcker sån avsky??” frågar någon på Twitter.
”Hon anmäler populäraste killen i klassen”, svarar nån annan.
– Hatet är exempellöst. De försöker att inte se, men det är klart att det är svårt att inte gå ut på internet och titta på det som skrivs, säger kvinnornas advokat Claes Borgström.
Att kvinnorna anklagas för att ha hittat på hör förstås ihop med att Julian Assange verkligen är den populäraste killen i klassen, åtminstone enligt en del.
Han antas bli Time Magazines ”Man of the year”. Han hyllas som hjälte efter att hans organisation Wikileaks har offentliggjort hundratusentals hemligstämplade politiska dokument. Det ger också själva grunden till teorierna om CIA:s inblandning i våldtäktsmisstankarna. Julian Assange har retat upp en rad mäktiga ledare.
Hans brittiska advokat har sagt att anklagelserna har politiska motiv. Den svenske juristen Björn Hurtig, är inte lika säker.
– Från början tror jag inte att detta är någon komplott som har politisk bakgrund, absolut inte, sa han i TV4 igår.
Men han tycker att det är konstigt att interpol gjorde en offentlig efterlysning av Assange och menar att det vanligtvis bara görs när det gäller grövre brott.
– Det tyder möjligen på att det finns andra intressenter i bakgrunden som har kommit in efterhand.
Claes Borgström menar att konspirationsteorierna är ett sätt att slå undan kvinnornas trovärdighet.
– Assange vet ju hur det ligger till. Han skulle kunna gå ut och säga att det som han anklagas för inte är sant, men också skilja det från Wikileaks. Man kopplar ihop misstankarna med politiken för att förringa mina klienters trovärdighet.
Gå till toppen