Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Christine Jönsson hoppar av

Lundapolitikern Christine Jönsson (M) lämnar alla sina politiska uppdrag. Petningen av vännen Tomas Avenborg (M) skyndade på hennes beslut.

LUND. Christine Jönsson är en av Lundamoderaternas starka kvinnor. Hon blev kommunalråd 1991 och innehade rådsposten till 2006 då hon kom in i riksdagen. Men från årsskiftet lämnar hon riksdagen och all politik.
– Jag har varit heltidspolitiker i nitton år och är 52 år. Om jag ska hinna göra något annat i livet är det dags att komma loss nu. Men det var inget lätt beslut, säger Christine Jönsson.
Hon säger att beslutet ”mognat fram” under lång tid men att det påskyndades av att kretsstyrelsen och fullmäktige­gruppen petade vännen Tomas Avenborg från hans kommunalrådsplats i Lunds kommun och ersatte honom med Christer Wallin.
– Det är ingen hemlighet att jag tycker att de gjorde en felbedömning. Men jag är inte förbannad på dem, jag har lämnat Lundapolitiken och de har sin fulla rätt att ha sin uppfattning. Beslutet att hoppa av och göra något annat hade kommit ändå under perioden, men jag kanske inte hade tagit det nu om inte detta med Tomas hade hänt, säger Christine Jönsson.
Hade du kunnat tänka dig att gå in i Lundapolitiken om Avenborg fått sitta kvar?
– Nej, jag har den uppfattningen att man inte ska ha kvar en fot i varje del för då får man svårt att fokusera och det blir svårt med trovärdigheten i beslutet att man lämnat politiken. Jag har sett alltför många exempel på det,
Hon är personalvetare i botten och ska återgå till det yrket.
– Jag vet inte om det blir som anställd eller som konsult, jag har sökt några tjänster, vi får se. Jag kan mycket om arbetsrätt och rehabilitering, säger Jönsson.
Egentligen behöver hon inte arbeta för att försörja sig. Under tolv månader får hon 80 procent av sin riksdagslön. Efter det kan hon luta sig mot en kommunal visstidspension på drygt 24 000 kronor i månaden (se faktaruta).
– Det kan hända att jag får ta lite av inkomstgarantin från riksdagen precis i början men jag har för avsikt att arbeta på något sätt, säger Jönsson.
Varför ställde du upp i riksdagsvalet om du ändå skulle avgå?
– Nomineringarna gjordes för två år sedan och det var inte förrän efter valet jag bestämde mig för att hoppa av.
Vad har du gjort under din tid i riksdagen?
– Jag satt i civilutskottet och var med om besluten kring samkönade äktenskap samt den nya plan- och bygglagen. Det har varit en kul tid. Nu sitter jag i miljöutskottet och har inte hunnit göra så mycket.
Christine Jönsson ersätts av Linda Andersson från Lomma kommun. Nästa reserv på listan är Tomas Avenborg och han kommer i vår att vikariera två månader för en riksdagspolitiker som ska vara pappaledig.
Under åren 1988-1995 gav Lunds kommun fallskärmsavtal till ledande politiker och tjänstemän. Efter tolv års tjänstgöring kunde chefen/politikern lämna sitt arbete och ta ut så kallad visstidspension fram till ålderspensionen. Visstidspensionen är 65 procent av inkomsten/arvodet. Om ”pensionären” får andra inkomster räknas pensionen ned.
Gå till toppen