Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Bibliotek köper in tryckt gratismaterial

Tryckta Wikipedia-artiklar säljs för hundratals kronor hos
nätbokhandlar. Bland köparna återfinns flera svenska bibliotek.

Tryckta Wikipedia-artiklar säljs för hundratals kronor hos svenska nätbokhandlar. Bland köparna återfinns flera svenska bibliotek. Nu ser både Adlibris och Bokus över sitt sortiment.Bild: Foto: Scanpix
Boken ”Der Papst und das Papsttum” av Frederic P Miller skulle nog kunna intressera vem som helst som kan tyska och vill lära sig mer om påven och påvedömet. Av priset att döma – 1017 kronor på nätbokhandeln Bokus – måste det röra sig om en förhållandevis exklusiv bok. Kanske rentav den mest uttömmande i ämnet.
Så är det inte. ”Der Papst und das Papsttum” består av texter från Wikipedia, redigerade och redo att tryckas vid eventuell beställning. Och den är inte den enda i sitt slag. Frederic P Miller anges som författare eller redaktör till totalt 71 708 titlar på Bokus som ges ut av tyska VDM Publishing eller något av förlagets fyra underförlag, så kallade imprint.
Faktum är att samtliga större nätbokhandlar svämmar över av böcker med mer eller mindre automatiskt genererat innehåll.
Böckerna, som kommer från flera olika förlag, blir tillgängliga i katalogerna genom nätbokhandlarnas utländska grossister.
– Vi har sagt att vi ska ha bra kvalitet och god information. De här böckerna uppfyller inget av det. Det har blivit ett branschproblem, säger Mats Fagerström, affärsområdeschef på Bokus.
Han får medhåll från Adlibris vd, Pär Svärdson. Där kommer man nu att utesluta VDM:s imprint Alphascript, samt ett liknande förlag, LLC Books, ur sitt sortiment.
– Det var en av våra norska kunder som klagade på kvalitén. Vi tog beslutet i veckan. Titlarna är på väg bort, säger Pär Svärdson.
Totalt har Adlibris sålt omkring 1 600 böcker utgivna av Alphascript och LLC. Andelen returer från missnöjda kunder är 5 procent, klart över genomsnittet på omkring 0,5 procent.
Bland köparna återfinns inte enbart privatpersoner, utan även bibliotek. Enligt Pär Svärdson står de för 10 procent av de aktuella köpen, och i bibliotekskatalogen Libris finns mycket riktigt flera exemplar av både LLC:s och VDM:s böcker, böcker som köpts in för offentliga medel. En handfull exemplar finns på biblioteken för Lunds universitet och Malmö högskola.
– Vi har en policy som säger att vi köper böcker som är relevanta för våra studenter och forskare. Våra inköp är på lika delar baserade på eget urval, förslag och obligatorisk kurslitteratur, säger Karin Ericson Lagerås, inköpsansvarig på Malmö högskolas bibliotek.
Men ska biblioteken lägga pengar på den här typen av böcker?
– Det är en svår fråga, men intressant. Är de inköpsförslag som vi får relevanta köper vi in det. På så vis har vi säkert sådant som inte är av högsta kvalitet, men det behöver inte vara värdelöst för det. Och saker kan glida igenom.
Varken LLC eller VDM hymlar med sina metoder och skriver tydligt på sina respektive hemsidor att böckernas texter är hämtade från Wikipedia. Och i en bloggdiskussion säger VDM:s vd, Wolfgang Philipp Müller, att han är överraskad att så många av deras böcker köps in av bibliotek när innehållet i själva verket är gratis.
Pär Svärdson vill heller inte kategoriskt fördöma de metoder som LLC och VDM använder.
– Ta lagboken till exempel, som kostar mer än 2000 kronor. Det är material som går att hitta gratis på internet. Det handlar om hur bra genomfört arbetet är, säger han.

Tillåtet att sälja Wikipedia

Wikipedia tillåter att andra trycker och säljer texterna i uppslagsverket, utan att i förväg informera att texterna kommer från Wikipeda.
Uppslagsverket uppmanar de som köpt böcker med innehåll från Wikipedia, och är missnöjda med innehållet, att kontakta det aktuella förlaget.
Gå till toppen