Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strul att räkna med i tågtrafiken

Ta taxi, bil eller buss till Kastrup om du ska flyga därifrån den 12 december.

Det rådet ger Mats Ohlsson, trafikområdeschef på Skånetrafiken med anledning av att trafiken i Citytunneln startar i dag.

Bild: Foto: Linda Axelsson
— Jag skulle inte våga lita till Öresundstågen om jag skulle åka på semester, säger han.
Vid midnatt inleddes arbetet med att koppla samman Citytunneln och nya Malmö Central in i det övriga järnvägsnätet. Det är ett så omfattande och komplext arbete att Skånetrafiken i förväg varnat för att det kan innebära betydande trafikstörningar.
— Det är lika bra att vara ärlig och berätta att vi tyvärr får räkna med strul under söndagen. Inkopplingsarbetet innehåller så många manövrar att allt som kan hända inte går att förutse, säger Mats Olsson.
Samtidigt påpekar han att förutsättningarna för ett smärtfritt påkopplingsarbete såg goda ut under lördagen.
— Trafikverket som står för själva genomförandet har meddelat oss att allt ser bra ut så här långt. I går eftermiddag fick vi ett godkännande för det nya signalsystemet, berättar Mats Olsson.
Det som praktiskt ska ha skett under natten är att den sista rälsen som matar trafiken ner i tunneln byggs ihop vid Malmö Central samtidigt som de nya trafikstyrningssystemen tas i bruk.
— Det handlar om att koppla samman och uppdatera en stor mängd datorer. Alla som vet hur en hemdator kan krångla kan säkert inse hur mycket som kan gå fel i ett sånt arbete, säger Mats Olsson.
Skånetrafikens reseplanerare kommer inte att vara tillförlitlig för de sträcker som påverkas av omläggningen.
— Det är bättre att inte försöka lägga in trafikinformation som sedan inte visar sig stämma, säger Mats Ohlsson.
Oavsett om det blir störningar i trafiken beroende på inkopplingen av Citytunneln påverkas tågtiderna i Skåne under söndagen redan av planerade trafikomläggningar.
— Vi har under dagen förstärkt med trafikinformatörer som ska finnas ute bland resenärerna och som kan hjälpa dem tillrätta. Detsamma gäller föra våra entreprenörer, säger Mats Olsson.
Han varnar för att informationstavlorna vid Malmö C inte kommer att vara helt tillförlitliga på söndagen, med tanke på störningar som kan uppstå.
Men Trafikverket, som ansvarar för informationen på tavlorna ser ingen direkt risk för detta. Enligt Trafikverkets presstjänst gick förberedelserna under lördagen helt enligt plan vilket innebär att informationen också ska vara korrekt.
Gå till toppen