Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Köpa fjällstuga allt dyrare

Dyrt köpa stuga i svenska fjällen.

De senaste tio åren har priserna på fjällstugor ökat rejält.Bild: Bild Sydsvenskans arkiv
Det är Svensk Fastighetsförmedling som har låtit Mäklarstatistik kartlägga prisutvecklingen på sex skidorter de senaste fem åren. På samtliga orter – Branäs, Vemdalen, Idre, Hemavan/Tärnaby, Åre och Sälen – har priserna stigit kraftigt, i genomsnitt drygt 46 procent.
Allra mest har priserna ökat i Hemavan/Tärnaby, med 64 procent.
– Det gick ner under 2008, men i början av året tog det fart igen. Vi har mycket nyproduktion som har gått bra, säger Lollo Vedbring, fastighetsmäklare i Hemavan.
Skidorten ligger bara fem mil från norska gränsen och tio mil från närmaste större ort i Norge – Mo i Rana. Vedbring uppskattar att ungefär hälften av stugköparna är norrmän.
– Det är billigt och jag har märkt att de har en kultur att åka till sin ”hytta” varenda helg. Dessutom är det mycket mer restriktivt med skoterkörning i Norge, men här kan de åka relativt fritt, säger Lollo Vedbring.
De flesta svenska köparna kommer från Norrlandskusten och en mindre del från Stockholmsområdet.
Men kvadratmeterpriset i Hemavan/Tärnaby, knappt 16 000 kronor, har fortfarande långt kvar till fjällvärldens dyraste i Sälen som närmar sig det dubbla, nästan 30 000 kronor.
– Priserna låg i princip still på 90-talet efter fastighetskrisen och har ökat kraftigt de senaste tio åren. Vi har det ganska bra i Sverige just nu och det syns på efterfrågan, säger Ing-Marie Tedsen, fastighetsmäklare i Sälen.
Enligt Tedsen kommer de flesta stugköparna i Sälen från storstadsregionerna i södra Sverige.
– Det är många 40-talister som vill ha ett fritidsboende så att barn och barnbarn ska kunna komma upp och hälsa på.
Skidsemester är ju något som uppskattas av alla åldrar, säger hon.

Så mycket kostar fjällstugan

Kvadratmeterpris 2010. Prisökning sedan 2005 inom parentes.
Sälen: 29 915 kronor (+44 procent)
Åre: 23 243 kronor (+41 procent)
Hemavan/Tärnaby: 15 957 kronor (+64 procent)
Idre: 14 272 kronor (+59 procent)
Vemdalen: 14 241 kronor (+42 procent)
Branäs: 13 305 kronor (+27 procent)
Statistiken baseras på sålda fritidshus – inrapporterade till Mäklarstatistik, vilket motsvarar 70 procent av försäljningarna – i den församling dit skidorterna tillhör.
Källa: Svensk fastighetsförmedling
Gå till toppen