Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Litar till sångens kraft

Ibland blir baksidan på Malmö opera framsida. Som nu, när Verkstan slår upp portarna för ”Vivaldis vinter”, ett skiftningsrikt operaprojekt – och lyckat!

ConcertGenre: Opera. ConcertArtist: Vivaldis vinter, Musik: Antonio Vivaldi. Manus och regi: Maria Sundqvist. Musikalisk ledare: Sofia Söderberg Eberhard. ConcertLocation: Malmö opera, Verkstan.
Maria Sundqvist, kan med skapande fantasi, scenograf (Leif Persson) och koreograf (Sara Ekman) satsa ohämmat på en vinter i Venedig med Vivaldi som sällskap. Lars Fembro kanaliserar i foajén förutsättningarna för färden. Karnevalssäsongen fordrar masker och kollektiva rörelser – dunklet i spellokalen ger suggestiv inramning. Anders Granström gör Vivaldi, en åldrande herre i peruk, och fungerar som berättare.
Gnistpunkten är Vivaldis syssla som musiklärare vid barnhemmet Santa Maria di Pietá. Elevmusiken läggs i Lars-Erik Larsson-gymnasiets händer och halsar; musicerande ungdomar med Sofia Söderberg Eberhard som auktoritativ och engagerad ledare är grundstomme i föreställningen. Man får höra violinkonserten ”Vintern” med Martina Lassbo som solist och lyssna till ”Gloria” med hängivna körsångare. Vivaldis opera ”Griselda” är en annan pusselbit i det spännande collaget -- berättelsen är brokigt hopvävd. På klingande italienska serverar Karin Bäckström, Alexandra Frid Giertz och Henrik Lagercrantz sina arior. Även utan textmaskin förstår man hur känslorna svallar, stormar och brinner. Man litar till sångens genombrytande kraft. Och det gör man rätt i!
Premiär: 16 december
Gå till toppen