Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Manga fyller många timmar

Inspirationen finns på Youtube. Där hittar Emma Åkesson en bild hon gillar. Efter flera timmars tecknande har hon förvandlat den till manga.

Sedan Emma Åkesson fick en bok om mangateckning har hon utvecklat sin ritteknik ännu mer.Bild: Foto: Albin Brönmark
STORA BEDDINGE. – Jag tycker att det är lättare än att teckna vanliga människor. Och så blir det finare, säger hon.
Emma Åkesson började läsa och titta på manga när hon var yngre. När pojkvännen Sebastian gav henne en bok där hon kunde lära sig grunderna i tekniken tog intresset ny fart. Nu kan hon sitta i flera timmar med en teckning innan hon är nöjd.
– Jag tycker om att man kan forma figurerna som man själv vill, förklarar hon samtidigt som hon låter blyertspennan fara över pappret.
Hon formar ett ansikte, ögon och hår.
– Jag har lärt mig jättemycket av boken.
Annars är det musiken som dominerar Emma Åkessons liv. Tidigt började hon sjunga i Källstorps församlings ungdomskör, där hon fortfarande är med. I sjätte klass bytte hon ut blockflöjten mot en tvärflöjt. En gång i veckan beger hon sig till Kulturskolan för att ha lektion.
Direkt efter spelar hon i orkester.
– Så här års blir det många konserter och uppträdanden, både med orkestern och kören. Det är roligt, men ibland kan det bli lite stressigt också.
Eftersom Emma Åkesson var tärna i förra årets luciatåg var hon med vid kröningen i år.
Även om lussandet innebar en intensiv tid med flera besök i Tyskland skulle Emma Åkesson inte tveka att göra om det.
– Det blev mycket gemenskap och det var fint. Nu har vi träffats och övat inför kröningen och det var roligt. Vi håller fortfarande kontakten, jag hade gärna gjort om det.
Till vardags pendlar Emma Åkesson till Cybergymnasiet i Malmö där hon går naturprogrammet.
– Ibland får jag stiga upp redan 5.30, så det kan bli ganska långa dagar, men jag har aldrig ångrat mitt val. Ibland tar jag tåget från Skurup istället för bussen, men då måste jag bli hämtad av mamma eller pappa.
Från början hade Emma Åkesson sökt till Söder­slättsgymnasiet i Trelleborg men mitt i sommaren tänkte hon om.
– Jag fick ett tips från en kompis som sa att Cybergymnasiet var bra. Eftersom jag kände att jag ville träffa nytt folk valde jag om.
– Jag trivs jättebra. Skoldagarna är inte så långa och det är ganska fritt, men å andra sidan ganska mycket läxor.
Att det blev natur berodde på att Emma Åkesson när hon sökte program inte hade en aning om vad hon ville bli i framtiden. Då kändes natur som en utbildning som erbjöd bred kunskap.
Nu har planerna klarnat.
– Jag tror att jag vill bli något inom biologi. Jag trivs bättre med djur än med människor.
Troligtvis kommer hon att bo utanför stan. Hon trivs i samhället Stora Beddinge, två mil öster om Trelleborg.
– Här är lugnt och skönt. Jag vill bo nära naturen men med möjlighet att ta bussen.
Efter studenten planerar Emma Åkesson att ta en paus från studierna i ett halvår.
– Jag vill få tillbaka läslusten. Att jobba är nog ett bra sätt ...
Ålder: 18 år.
Bor: I Stora Beddinge.
Familj: Mamma Marlene, pappa Bo, halvsyster Sandra, 23, halvbror Andreas, 26, bröderna Eric, 15, Elias 1, och fosterbror Carlos, 4. Pojkvännen Sebastian.
Manga är japanska tecknade serier. I Japan säljs serierna i miljonupplagor. Manga fick ett internationellt genombrott i slutet av 1980-talet, mycket tack vare framgångar inom den tecknade filmen, vars förlagor ofta är serier.
De oftast svartvita och relativt textfattiga – men i sidor räknat ofta väldigt långa – serierna kombinerar våld, poesi och symbolik.
Serierna blandar ofta realism med både karikatyr och den tecknade filmens bildspråk.
Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen