Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

”En gång var jag bättre än Sveriges bästa”

Tony Flygare känner sig sviken av MFF och talar ut om relationen till Zlatan.

– En gång i tiden var jag bättre än Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och jag är glad över att jag fortfarande förknippas med Zlatan. Det kan jag berätta för barnbarnen, säger Tony Flygare, 29 år.
Han är en person som är lätt att tycka om. Öppen, nära till skratt och har många åsikter. Vi sitter i hans mamma Marias lägenhet, ironiskt nog ett par utsparkar från Swedbank stadion.
Det finns säkert tusen historier om MFF-spelare som kunde ha blivit något – om inte om hade varit just om. Men Tony Flygare var något extra. Under ungdomsåren var han bäst bland MFF:s spelare födda 1981: Zlatan Ibrahimovics åldersklass.
Karriärvägen såg ut att vara guldkantad för Tony Flygare. Han flyttades upp till A-truppen i MFF före Zlatan Ibrahimovic, han gjorde mål i sin debut. Steg sedan fram i en allsvensk match mot Halmstad hösten 1999 och sköt en straff när ingen annan vågade. Tony Flygare brände möjligheten och blev syndabock. Några veckor senare gjorde Zlatan Ibrahimovic sitt första allsvenska mål i MFF.
Tony Flygares och Zlatan Ibrahimovic vägar skiljdes åt.
– Så är livet, det är små marginaler. Alla säger till mig att jag var bättre än Zlatan, att jag också skulle kunna vara där. Men då säger jag: Zlatan är exceptionell, som karaktär och person. Han är stenhård här uppe, berättar Tony Flygare och pekar mot sitt huvud.
– Jag kanske skulle kunna ha spelat i någon klubb i Europa, men inte på det sättet som Zlatan har gjort. Sedan vet jag inte om jag hade klarat motgångar, varit tillräckligt stark däruppe.
För Tony Flygare följde en karusell av provspel i andra klubbar och det dröjde till våren 2002 innan han spelade en elitmatch igen, då för Assyriska i superettan. Han tappade över två år i den viktigaste fasen i en ung fotbollsspelares liv.
– Jag fick ingen kontinuitet, jag hoppade hit och dit och hade en massa småskador. Under tiden fick jag inte träna med MFF:s A-lag, jag sattes i U-truppen. Och jag strejkade också, för att MFF inte ville släppa mig fri.
Som 19-åring provspelade han i Serie B-klubben Genoa.
– Italienarna ville ha mig rakt av och var inte intresserade av en utlåning. Hasse Borg ville ha för mycket pengar. Min agent sa åt honom att släppa mig, eftersom MFF inte tyckte att jag platsade i superettan. Men då sa Borg: Tony har näsa för målet, vi vet att han har potentialen att utvecklas, fortsätter Tony Flygare.
Förhållandet till MFF är väldigt kluvet. Tony Flygare känner sig orättvist behandlad och taggen sitter djupt.
– Jag älskar MFF och är jätteglad över att de vann SM-guld. Samtidigt kan jag aldrig förlåta människorna som bestämde på den tiden. Någon ville att jag skulle frysas ut. Jag har varit tyst om detta hela tiden, för jag ville inte att det skulle påverka min karriär.
Tony Flygare menar att han tidigt fick en stämpel som "bad boy". Att han skulle vara jobbig.
– Ungefär samma rykte som Zlatan hade då. Vart än jag sökte mig, så var det stopp. Ingen vågade ta risken.
Var du en bad boy?
– Jag hade en annan mentalitet, eftersom jag härstammar från Balkan. Både min mamma är och min biologiske pappa är från det forna Jugoslavien. Zlatan och jag är uppvuxna i en annan miljö, vi är inte som några vanliga svenssons. Vi brukade alltid klaga på varandra. Skrika åt varandra. Det var han och jag. Vi stack ut. Jag blev dömd rätt tidigt.
Tony Flygare anser att det var betydligt svårare för en ung spelare att slå igenom i MFF för tio år sedan.
– Eftersom jag och Zlatan var så bra kompisar, så nära varandra, var det lite känsligt också. Vi var två jättetalanger. Det kändes som: vi ger Zlatan chansen, när det gäller Tony hittar vi på en ursäkt.
Är du bitter?
– Vet du vad jag är ledsen för? Vem skulle kunna tro för tio år sedan, att en spelare med efternamnet Mehmeti eller Hamad skulle skjuta SM-guld till MFF? Zlatan gjorde att alla med invandrarbakgrund kom fram – tack vare honom. Många fick ta smällar innan.
Tony Flygare berättar med värme i rösten om Zlatan Ibrahimovic. Hur målmedveten kompisen var, vilken proffsig inställning han hade och att Zlatan alltid tränade. Oavsett om han var sjuk eller det snöade. Och att Zlatan har varit intelligent i sina val.
Känner du att livet kunde ha blivit annorlunda för dig?
– Ja, med rätt rådgivare och rätt stöd. Hasse Borg var som Zlatans agent (vid övergången till Ajax), det går inte att säga något annat. Sportchefen! Näst högsta hönset i MFF, då är det inte lätt att misslyckas. Zlatan hade rätt rådgivare, säger Tony Flygare.
Barndomsbanden till Zlatan Ibrahimovic är starka.
– Jag är uppvuxen på Vitemöllegatan. Zlatan bodde hos sin pappa på Sorgenfri. Vi var hela tiden på min gård. Det där med Zlatan och Rosengård är fel, men har Zlatan sagt så, då är det så.
Har du någon kontakt med Zlatan?
– Har inte träffat eller pratat med Zlatan på nio år.
Om du hade träffat Zlatan i dag, vad hade du sagt?
– Jag tror att vi båda hade blivit väldigt rörda, vi har mycket historia tillsammans. Han har gått sin väg och lever sitt liv. Men han kanske tänker någon gång på gamla minnen – på mig. Det är bara Gud som kan avgöra om vi träffas i framtiden. Det skulle vara trevligt. Den dagen kanske kommer.
Zlatan Ibrahimovic gick från storklubb till storklubb, men struligheterna fortsatte för Tony Flygare. Han hittade visserligen lite av det gamla stinget igen i Bunkeflo och Mabi, men när nästa steg skulle tas, drabbades han av ljumskskada som var efterhängsen. Han sjönk i seriesystemet. Nu har han inte spelat organiserad fotboll på två år.
Sedan ett par månader tillbaka arbetar han som kamratstödjare på Värner Rydénskolan. Och trivs.
– Gillar att hjälpa till och vara med barnen. Försöka leda ungdomar på rätt spår. Vet själv att man kan hamna snett.
Gjorde du det?
– Kände att jag hamnade i fel sällskap. Malmö stad är som den är. Allt är inte bra här. Många ville leda mig till en massa dumheter, men jag klarade mig. Jag tackar fotbollen.
Tony Flygare ångrar att han inte fullföljde gymnasiet. Han kom med i MFF:s A-lagstrupp tidigt och det var träningar klockan tio på förmiddagen. Det var allt eller inget för Tony Flygare.
– Zlatan och jag var de enda i min klass på fotbollsgymnasiet som inte tog studenten. Jag chansade på fotbollen. I dag skulle jag gärna velat ha en utbildning, men jag tror inte att Zlatan behöver tänka så.
Tony Flygare vill göra comeback på fotbollsplanen, ett sista försök. Det ska vara seriöst – till 100 procent.
– Jag är uppvuxen med MFF. Med en proffsig inställning, i en proffsig miljö. Det har jag tagit med mig här i livet. Har man gått i MFF:s skola går det aldrig ur kroppen. Jag har börjat träna den senaste månaden, joggar och cyklar. Lite lätt styrketräning. I slutet av december ska jag hoppa in i något lag: Rosengård eller LB07. Kanske kan bli Klagshamn.
Ljumsken?
– Den är bra nu, jag har byggt upp mig.
Det är inte bara muskler?
– Önskar att det vore så. Jag ska göra ett test här i vinter. Se om jag kan spela på någorlunda hög nivå, att spela i division 3 eller 4 är jag inte intresserad av. Det är bara det med vikten. Jag är 188 centimeter lång och väger 108 kilo. Ska under 100 innan jag rör en fotboll, under 95 om jag ska spela på elitnivå. Jag vill inte skämma ut mig. Att någon ska säga, kolla – där är föredettingen, säger Tony Flygare.
– Jag röker inte. Jag gillar inte alkohol. Allting går med rätt inställning. När jag sticker ut och springer tänker jag på de trevliga stunderna i MFF.
Tony Flygare följer Zlatan på tv, men ser inte MFF:s matcher. Han tänker tillbaka på en joggingtur, när han passerade MFF:s träning och såg Edward Ofere.
– Inget ont om Edward Ofere, men när jag såg honom, då grät jag nästan. Jag är fem gånger bättre, trots jag väger 108 kilo. Men han fick chans på chans. Och hans motorik (suck), en sån spelare kunde de ge chansen, men inte en som de själva har skolat och som varit där hela livet. Det var nästan som om jag bara ville ta på mig ett par fotbollsdojjor och hoppa rätt in i övningen.
Tony Flygare drömmer om en framtid inom fotbollen. Han bär med sig många erfarenheter.
– Jag vill börja arbeta som agent och då kan jag säga till unga talanger: alla kan inte bli som Zlatan.

Tony Flygares tidsaxel

1998
16 december: Tony Flygare hamnar i blåsväder i en skolfotbollsturnering i Trelleborg, då han representerar Borgarskolans lag, som är fyllt med MFF:are. Publiken stormar planen efter att Flygare knätacklat en motståndare.
1999
25 juli: A-lagsdebut för MFF i cupen mot division 2-laget Ystads IF. Hoppar in och avgör med ett golden goal.
31 juli: Den spanska tidningen Marca skriver att Real Sociedad visar intresse för Tony Flygare.
16 september: Gör ett av målen i P18-landslaget när Sverige vann med 5–1 mot Estland.
19 september: Halmstad leder med 2–1, då får ett MFF i kris straff. Ingen av de etablerade vågar slå den. Tony Flygare vågar och bränner.
– Antingen skulle jag bli hjälte eller stor förlorare, säger han efteråt.
2000
19 juni: Tony Flygare är i MFF:s frysbox medan kompisen Zlatan Ibrahimovic har fått sitt definitiva genombrott i klubben.
– Tony har haft en tung vår och inte tagit det sista klivet, säger MFF-tränaren Michael Andersson.
9 juli: Provtränar med Gais.
Tony Flygare har spelat i juniorlandslaget med Örgrytes Johan Elmander och jämför.
– Kan han vara outstanding i allsvenskan, så kan jag, säger Tony Flygare till Kvällsposten.
31 juli: Den italienska Serie B-klubben Genoa vill ha Tony Flygare.
2001
26 januari: MFF pratar framtid med Tony Flygare. Under ett halvårs tid har han, förutom provspel för Gais och Genoa, även försökt få kontrakt med engelska Stoke och danska Farum.
27 juli: Division 2-klubben Luleå lånar honom för en månad.
2002
20 maj: Får chansen i Superettanlaget Assyriska. Han har inte spelat en match på elitnivå sedan hösten 1999.
2003
2 december: Presenteras som ett av Bunkeflo IF:s nyförvärv i division 2. Efter tiden i Assyriska har han även hunnit med spel i den tyska division 3-klubben SV Wehen och den göteborgska småklubben Velebit.
2004
2 maj: Skjuter Bunkeflo till serietoppen av Södertvåan.
– Men än så länge är jag bara uppe i 50 procent av min rätta kapacitet, säger han.
2006
22 april: Gör en omstart i Mabi med ett kontrakt som går ut till sommaren. Han avgör derbyt mot Kirseberg.
2007
30 augusti: Efter ett års uppehåll gör Tony Flygare comeback. I Husie – division 5.
19 december: Klar för Prespa, också det i femman.
2008:
22 maj: Lämnar Prespa för ett par månader i Sjöboklubben BW 90.

Om Tony Flygare

Ola Gällstad, tränare för Tony Flygare under ungdomsåren i MFF:

– Tony var absolut den bäste klubben hade när han själv var fjorton, femton, sexton. Helt magisk. En fantastisk spelare i straffområdet, han kunde skjuta och nicka. Det var en Mats Magnusson-typ, en targetspelare som kunde ta emot bollen och fördela. Eller så small det bara. Han var bättre än Zlatan vid den tiden.

– Tony var väldigt uppvaktad av utländska klubbar. Men jag tror inte att han var förberedd på världen utanför. Trycket blev för stort, det fanns ingen genväg. Det är en supergo kille. En riktigt varm människa, men jag tror inte att han räckte till rent psykiskt.

Åke Kallenberg, före detta MFF-tränare på ungdomssidan och tränare för Bunkeflo:

– Tony var väldigt framgångsrik i MFF:s pojklag, i en av de bästa kullarna som klubben hade fått fram. Vid den tiden hade han nått längre än Zlatan, men det berodde nog på att han också kommit längre i sin fysiska utveckling. Tony var oerhört stark, en bra bollmottagare och hade näsa för målet. Inför säsongen 2004, när jag var tränare i Bunkeflo, ringde jag Tony och frågade om han hade suget kvar. Från början var han negativ och sa att han inte ville visa upp sig i otränat skick, han har alltid lagt på sig mycket vikt under uppehåll. Men han gjorde en jättebra säsong. Fast jag tror inte att han hade så bra rådgivare.

Tony Flygare vann JSM-guld med Malmö FF 1998 efter finalseger över Djurgården med 3–0. I laget ingick också spelare som Zlatan Ibrahimovic, Matias Concha, Jimmy Tamandi och Kristian Haynes. Totalt det året satte Flygare 48 mål på 54 matcher.

För landslaget gjorde Tony Flygare 21 pojklandskamper (14 mål) och 9 juniorlandskamper (3 mål).

Några av hans landslagskompisar har kommit långt:

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 80 A-landskamper.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 5 A-landskamper.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 16 A-landskamper.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 3 A-landskamper.

Kim Källström, Lyon, 78 A-landskamper/13 mål.

Johan Elmander, Bolton, 51 A-landskamper/13 mål.

Zlatan Ibrahimovic, Milan, 66 A-landskamper/25 mål.

Gå till toppen