Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mannen som skulle spränga sig själv

Taimour Abdulwahab blev Sveriges förste självmordsbombare. En skötsam skolgrabb från Tranås som flyttade till Luton där han förvandlades till en glödande fanatiker. Sydsvenskan har kartlagt hans väg till terrordådet.

En dag i oktober 1992 kom en tio­årig kille från Bagdad med sina föräldrar och syskon till Sverige. Bakom sig lämnade han ett land som härjats av ett förödande krig med Iran.
Ett land vars ledare Saddam Hussein något år tidigare hade invaderat Kuwait och straffats av en USA-ledd miljonarmé under kodnamnet ”Operation Desert Storm”.
Ett land som fortfarande plågades av samme blodbesudlade diktator.
Från mångmiljonstaden Bagdad kom Taimour Abdulwahab och hans familj till lilla Tranås i Småland, där de etablerade sig snabbt.
Pojken som arton år senare skulle spränga sig själv i luften i Allahs namn var duktig i skolan. Lite bråkig, men omtyckt av lärare och kompisar. Han spelade basket. Valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Som tonåring festade han och träffade tjejer som alla andra. Religionen spelade ingen större roll i hans liv.
Samma år som han skulle fylla tjugo flyttade Taimour Abdulwahab till Luton i Storbritannien för att utbilda sig till naprapat vid Bedfordshire University. Där började en dramatisk förvandling.
Luton är en smutsig industristad några mil norr om London. Ett par hundratusen invånare. Slitna fabrikslokaler. Hög arbetslöshet. Och ett fäste för radikala muslimer.
Det var vid Lutons järnvägsstation som övervakningskamerorna den 7 juli 2005 fångade fyra pakistanska män med ryggsäckar när de bordade tåget till London. Kort därpå utlöste de sina självmordsbomber i bussar och tunnelbanevagnar, dödade 56 människor och skadade hundratals.
Taimour Abdulwahabs flytt till Luton sammanföll i tid med terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Ganska snart träffade han sin blivande hustru. En ung kvinna från Rumänien, men delvis uppvuxen i Sverige. Släktingar har berättat hur hon snabbt ändrade livsstil. Från att ha varit en festglad tjej i jeans blev hon djupt religiös och började bära hijab. Tre år senare skulle paret gifta sig och så småningom få tre barn – två flickor och en pojke.
Under Abdulwahabs första år i Storbritannien predikade Abu Hamza al-Masri hat från en moské i Finsbury Park i norra London. Den enögde terroruppviglaren med krok till handprotes fängslades 2004, men enligt uppgifter i polisens förundersökning kan Abdulwahab ha besökt hans moské och inspirerats av våldsbudskapet. Andra källor i Luton hävdar att Abdulwahad närmade sig den fundamentalistiska sekten Hizb ut-Tahrir.
Under många år var Abdulwahab en trogen besökare på Islamic Centre i Luton. Men enligt ordföranden Abdul Qadeer Baksh blev svensken allt radikalare och påstridigare i sitt förhärligande av martyrskapet och våld i islams namn.
– En dag för tre år sedan fick han ett vredesutbrott och rusade ut. Sedan dess har jag inte hört av honom.
Taimour Abdulwahab tillbringade mycket tid framför datorn. Hans Face­book-logg fylldes med videoklipp där irakiska och tjetjenska jihadister spränger ”otrogna” i luften. Ofta sökte han sig till sajter styrda av al-Qaida och präglade av dess extrema salafistiska tolkning av islam.
Abdulwahab reste till Mellanöstern för att studera ”den sanna läran”. Han besökte Jordanien. Enligt vissa uppgifter även Jemen, där han ska ha deltagit i ett träningsläger för terrorister.
I våras, strax innan han skulle få sitt tredje barn, annonserade Abdulwahab efter en andra hustru på den muslimska dejtingsajten muslima.com: ”Jag vill ha en STOR familj. Min fru har samtyckt. Jag letar efter en praktiserande muslim, sunni, som älskar barn och vill behaga Allah.”
Den 19 november flyger Taimour Abdulwahab hem till Sverige från England. Han lämnar sin fru och deras tre barn i Luton. Äldsta dottern är fyra år, sonen knappt sex månader gammal.
Det är en fredag och slaskväder när han landar. Han tar sig genast hem till föräldrarna på Storgatan i centrala Tranås. De får veta att han tänker stanna hemma flera veckor, också över sin och pappans gemensamma födelsedag den 12 december. Då ska han fylla 29 år.
Bland det första han gör är att skaffa bil. Tillsammans med en bekant åker han till Vadstena. Han betalar tiotusen kronor för en vit Audi 80 Avant av 1993 års modell som han hittat på Blocket. Ägarbytet registreras den 23 november.
Snart börjar Abdulwahab skaffa utrustning till sitt självmordsdåd. Den 1 december köper han spikar på byggvaruhuset Optimera i Tranås. Den 7 december kommer han in på KEA:s lack i Tranås och frågar artigt efter aluminiumpulver.
– Jag frågade vad han skulle ha det till och då sa han att det var till hans lastbil, berättar föreståndaren Christer Åhlén, som hänvisar honom till en kemikalieaffär.
De följande dagarna besöker Abdulwahab andra butiker för att köpa in gasoltuber, tryckkokare och andra bombingredienser. Fredagen den 10 december går han och klipper sig hos Ralfs herrsalong, ett stenkast från föräldrarnas lägenhet på Storgatan.
Tidigt nästa morgon lämnar han föräldrahemmet i Tranås. Pappan vaknar av att dörren smäller igen. I Tranås centrum glittrar det av snö och julskyltning, men Taimour Abdulwahab kör istället mot Stockholm. Det är sju minusgrader. Enligt väderprognoserna kan det bli mer snö längs E 4 mot Stockholm.
Vid 12.30 ringer pappan och frågar om sonen kan hjälpa honom med ett ärende. Abdulwahab säger att han inte är i Tranås. Han är långt borta, men lovar hjälpa pappan när han kommer hem. Sedan stänger han av sin mobiltelefon.
Strax efter klockan 16.00 kör han in mot centrala Stockholm och svänger in på Olof Palmes gata från Svea­vägen, ett stenkast från den plats där Olof Palme blev mördad för snart 25 år sedan. Han stannar sin Audi strax intill korsningen mot Drottninggatan, vid ett övergångsställe där det råder parkeringsförbud.
När Taimour Abdulwahab lämnar sin bil är han klädd i en tjock täckjacka. Han har med sig fem viktiga föremål: en ryggsäck med spikar och sprängämnen, ett bombbälte med sex rörbomber och små runda kulor, en väska med en tryckkokarbomb, en mobiltelefon och en liten kommunikationsradio. Klockan har nu passerat halv fem.
Med mobilen skickar han en två minuter lång ljudfil till Säpo, polisen och TT där han i ett förinspelat avskedsmeddelande till svenska folket, sin familj och ”alla mujahedin” förklarar sitt förestående dåd.
”Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta. Våra aktioner kommer att prata för sig själva”.
Hälsningen är på svenska, men inleds och avslutas på arabiska:
”Jag säger mitt ord och jag ber Gud att förlåta mig och förlåta er. Bröder. De trogna”.
På Säpo noterar registratorn senare att ljudfilen tas emot klockan 16.40. Åtta minuter därefter exploderar Audin med en öronbedövande knall på Olof Palmes gata. Trots att meterhöga eldslågor slår ut från bilen söker sig många nyfikna fram för att titta och mobilfilma. De vet inte att det finns gasoltuber som kan orsaka nya kraftiga smällar.
Taimour Abdulwahab befinner sig själv någonstans i julträngseln längs Drottninggatan. Han har troligen utlöst bilbomben med en fjärrstyrning.
Han irrar fram och tillbaka i folkmassorna längs gågatan. Han passerar Apelbergsgatan, Kungsgatan och Gamla Brogatan – förbi Buttericks, Joy Shop, Helly Hansen, American Steakhouse, Skandiabiografen, Apoteket Ugglan. Flera övervakningskameror fångar in honom. Täckjacka med kapuschong, ryggsäck, skägg och kortklippt hår.
Abdulwahab fumlar med händerna innanför jackan. Efter en stund söker han sig bort från folkvimlet. Han går förbi en sandwichman som gör reklam för en lokal krog och går in på den folktomma Bryggargatan.
Han ställer ner sin väska med tryckkokaren och lutar sig mot väggen, alldeles intill en tidningslåda. Börjar peta på sin utrustning.
Plötsligt smäller det. Skyltfönstren i butiken Indiska och andra närliggande lokaler splittras.
Taimour Abdulwahab skriker högt. Ingen vet om han ropar slagord eller om han skriker av förtvivlan. Drottninggatan töms snabbt på folk. Men flera personer skyndar fram för att hjälpa det enda bomboffret.
Den grekiske psykologidoktoranden Pascal Moulas inleder hjärt- lung-räddning, men märker snabbt att det är för sent.
När polisen kommer fram knuffar de bort doktoranden. En gul filt placeras över den livlösa kroppen på marken. Sveriges förste självmordsbombare är död.
Källor: Sydsvenskans intervjuer, Säpo, BBC, Daily Telegraph, Daily Mail, Iraqi Media Net, Tranåsposten, Expressen, Radio Stockholm, TV4.
Stor­britannien
2
6
4
Sverige
1
3
(5)
Jordanien
Irak
Jemen
stockholm
Bilexplosionen
Här sprängde mannen sig till döds.
Gå till toppen