Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Sjögran till USA

Therese Sjögran lämnar LDB FC Malmö för att spela med Sky Blue FC i den amerikanska WPS-ligan.

Men till hösten kommer hon tillbaka.
I början av mars reser Therese Sjögran med landslaget till Portugal och Algarve Cup. Därefter bär det av västerut för årets diamantbollsvinnare.
– Sky Blue FC hör hemma i New Jersey, bara en timme från New York. Så det är ett skitbra läge, säger Therese Sjögran.
De första kontakterna från klubben togs redan i somras via Sjögrans agent.
– Egentligen brukar klubbarna i USA ha en draft där alla internationella spelare ska ingå men så blev det inte i år. Det innebär att vi spelare kan få vara med och välja själva. Sky Blue FC har varit tydliga, både med sitt intresse för mig och med sin ambition så det här känns perfekt.
Det blir ett hektiskt år för det nyblivna utlandsproffset. Den amerikanska säsongen drar igång i april. Under sommaren är det VM i Tyskland. Eventuellt slutspel och final med Sky Blue FC under augusti och sedan går flyget tillbaka till Malmö.
– Jag hinner tillbaka precis innan transferfönstret stänger. Så jag kan spela för LDB under slutspurten av allsvenskan och delta i Champions League.
Therese Sjögran har en klausul i sitt kontrakt med LDB FC Malmö som gör att hon har rätt att sticka utomlands om hon själv vill.
– Det känns helt rätt nu med tanke på SM-guldet med LDB och det faktum att jag ju inte blir yngre. LDB har varit väldigt hjälpsamma under den här processen och det känns väldigt bra.
Hur bra koll har du på Sky Blue FC?
– Jag har lite koll. De har värvat ganska bra inför säsongen, en engelska och några lovande unga talanger. Sedan är det en draft den 14 januari för enbart amerikanska spelare så truppen blir väl klar först då.
Kan det bli mer än ett år i WPS-ligan?
– Jag tar ett år i taget med tanke på att jag snart ser slutet av fotbollskarriären. Men man vet aldrig.
Hur mycket mer kommer du att tjäna?
– Det är klart att jag kommer att tjäna mer pengar men hur mycket vill jag inte gå in på. Men ja, det är mer än i LDB FC Malmö.
Sjögran är den första spelaren att gå mellan lagen i det nya samarbete som LDB FC Malmö har inlett med Sky Blue FC.
– Det är inte aktuellt att fler spelare går till Sky Blue i nuläget. Men det kan bli så att någon därifrån hänger med henne tillbaka hit i augusti, säger Martin Sjögren, tränare i LDB FC Malmö.
Hur mycket kommer du att sakna Sjögran när damallsvenskan drar igång i april?
– Det är klart att vi kommer sakna Sveriges bästa fotbollsspelare men ingen är oersättlig och vi kommer ha ett slagkraftigt lag att ställa upp med. Så jag oroar mig inte, säger Martin Sjögren.

Therese Sjögran

Född: 8 april 1977.
Klubbar: Harlösa, Veberöd, Kristianstad/Wä, Malmö, Sky Blue FC (från och med mars 2011).
Landskamper: 160 (16 mål).
Meriter: EM-silver 2001, VM-silver 2003, Diamantbollen 2007 och 2010.
Aktuell: Blir proffs i Sky Blue FC i proffsligan WPS i mars.
Gå till toppen