Kultur & Nöjen

Hot får fildelare att betala

Möjligheten att hota med stämning har blivit ett sätt att tjäna stora pengar.

Bild: Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
I april har den svenska Ipred-lagen existerat i två år. Hittills har den varit tandlös.
Ännu har ingen internetleverantör tvingats lämna ut personuppgifter bakom ip-nummer som förekommit vid illegal fildelning.
I Tyskland, som har haft en liknande lag sedan 2008, är läget det motsatta.
Där har domstolarnas benägenhet att tvinga internetleverantörer att avslöja namn och adress till de kunder vars datorer använts vid spridning av upphovsrättskyddat material gett upphov till en hel flora av specialiserade juristfirmor som rättighetshavare kan anlita.
Genom att skicka varningsbrev erbjuder firmorna misstänkta fildelare att köpa sig fria från stämning.
Genom att betala allt från knappt 1 000 kronor till uppemot det tiodubbla kan fildelarna slippa hamna i domstol.
Och nu har även utländska skiv- och filmbolag börjat anlita de tyska advokaterna.
Det danska filmbolaget Zentropa har genom firman Baumgarten Brandt kontaktat över 600 personer vars ip-adresser förekommit vid fildelning av Lars von Triers film ”Antichrist” i Tyskland. Tillsammans har dessa betalat omkring 5,5 miljoner danska kronor för att undkomma en uppgörelse i rätten, enligt danska tidningen Politiken.
Det är mer än vad filmen inbringat genom dvd-försäljning och biointäkter.
– Det stämmer. I nuläget är det här det enda sättet att balansera förlusten från den vikande försäljningen, säger Katarina Hebben, advokat på Baumgarten Brandt.
Firman har ett 15-tal klienter, framför allt inom filmindustrin. De flesta är tyska.
– Vi har inga svenska klienter än så länge. I Sverige är upphovsrättsfrågan annorlunda än i Tyskland, vad jag har förstått. Man har inte samma möjligheter rent juridiskt, och då kanske man inte känner till att man kan göra så här i Tyskland, säger Katarina Hebben.
Vid sidan av firmor som Baumgarten Brandt har andra juristfirmor specialiserat sig på att företräda dem som får varningsbrev skickade till sig.
Wilde Beuger & Solmecke har inrättat en särskild ”filesharing hotline”. De tar emot uppemot 120 samtal om dagen från oroliga personer.
– Ibland kan vi erbjuda dem hjälp. Men har man gjort det som påstås i brevet är det ofta bättre att bara betala för att slippa domstol, säger Jennifer Hannemann, advokat på Wilde Beuger & Solmecke.
Hon gör bedömningen att flera tusen varningsbrev skickas ut varje dag från de mellan 25 till 30 mest anlitade firmorna.
– Det har blivit som en egen industri. Många tjänar mer pengar på det här än på försäljning.
Gå till toppen