Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det snackas om....skägg.

Inte sedan 70-talets yviga skäggtrend har så mycket ansiktsbehåring skådats. Slutspelsskägg blir permanenta och odlingsförmågan en manlighetsmarkör. 2010 fick till och med skyltdockorna skepparkrans. Fast ordentligt ansad.

Eric Thorsson driver Skäggbloggen.Bild: Foto: Privat
Skogshuggarskjortor och amerikansk indierock. En kombination som ligger bakom skäggens frammarsch på sistone, om vi får tro Eric Thorsson. Han är journalist och driver Skäggbloggen ("Skägg är disko") som hobby tillsammans med en kompis.
Det handlar om skäggrocken. När bandet Fleet Foxes stämde upp i skönsång genom sina hakbuskage en augustikväll 2008 på festivalen Way out West i Göteborg var de troligen inte medvetna om att de skulle komma att stå modell för en modern svensk innerstadsman de nästkommande åren. Tidigare samma år hade nästan hälften av de manliga modellerna under New Yorks modevecka burit skägg, samtidigt som Hollywoodhunkar som Pitt och Clooney gjort yvigt ansiktshår rumsrent på de röda mattorna.
Och nu är det så gemene 30-någonting-man går omkring, till synes redo att dra till skogs med motorsågen. Fast tittar man noga ser man att allt är mycket propert. Den rutiga skjortan är mer än hel och ren. Skägget vältrimmat eller åtminstone utstuderat.
– Det tuktade skogshuggarskägget ser man överallt nu. På 70-talet var skäggen mer stora och yviga. Det var politiskt, det skulle vara hårigt och oansat. Det finns fortfarande de som bär ett klassiskt vänsterskägg, men parallellt finns en stark groomingtrend, menar Eric Thorsson.
Det klassiska yrket barberare har varit på utdöende i takt med att frisörer har blivit unisex och efterfrågan har sjunkit. Men att gå på salong och få sitt skägg trimmat eller rakat på klassiskt vis med kniv är på väg tillbaka, enligt Ali Nesajer som driver Salong Josef vid Möllevångstorget i Malmö.
– Det har inte varit så populärt innan, men nu ser jag att fler och fler börjar köra med rakning på herrsalongerna här omkring Möllan. Många har skägg nu, och många vill få det fixat på salong.
Han tar emot kunder efter förfrågan, en rakning går på en hundralapp.
– Vi har tänkt utveckla det här i vår med lite ansiktsbehandlingar och varma handdukar, säger Ali Nesajer.
I Helsingborg finns en renodlad barbershop med en mer exklusiv framtoning, Gents. Här utförs skägg- och mustaschtrim, klassisk rakning med kniv samt ansiktsbehandlingar. Emma Dahlström Karlsson är butikschef, barberare och hudterapeut. Till Gents kommer alla sorters män, säger hon. Från 20 år till 80, från den trendmedvetna hudvårdsintresserade till "skogshuggarolle som aldrig har varit på behandling förr". Från någon som fått en Fars dags-present till den trogna stamkunden som behandlar skägget mer som en frisyr.
– Vi har märkt att många sparar skägget precis runt munnen så att det blir en krans och fortsätter upp mot polisongerna. Vi har en del som kommer in med riktigt långt skägg, men de flesta vill ha vältrimmat skägg, tre millimeter till en centimeter.
Ungefär en gång i veckan håller Emma Dahlström Karlsson kurser för kunder som vill lära sig raka med kniv. Hon har sett ett nyväckt intresse bland yngre män för denna gamla sortens rakning.
– Det ska synas att man tar hand om det, att det inte växer vilt. Och sådana här gammaldags hyvlar och knivar har blivit statusprylar. Många vill ha en snygg grej som står framme i skåpet.
Sitter manligheten i skägget? Emma Dahlström Karlsson berättar att många, framförallt yngre män, hör av sig till specialisten på Gents sajt för att få svar på hur de kan skaffa sig ett grövre skägg. Som om det ligger en manlig stolthet i att kunna odla fram hår i ansiktet. Skäggbloggaren Eric Thorsson tror att det ligger något i det.
– Skägg är en nedärvd tradition. Man har sett bilder och fått uppfattningar om vad manlighet är, säger skäggbloggaren Eric Thorsson.
Att så många i hans egen ålder skaffar skägg just nu kan kallas 30-årskris men med en finare omskrivning: Jakten efter en vuxen identitet.
– Hur ska min vuxna look vara? Hur ska man se ut när man har blivit pappa? Jag är född 1980, under en tid när många pappor hade skägg. Jag tror att vi har en romantiserad pappabild av skägget. Det påverkade definitivt mig när jag skaffade skägg.
Samtidigt ser han en paradox i könsmarkören, hos sig själv och andra skäggbehängda i sin närhet. Tänk till exempel på den klassiska bilden med rödskäggiga Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren som på sin tunga biceps håller upp ett spädbarn. Reklamen som också blev en sinnebild för pappaledighet - men mannen på bilden var själv aldrig hemma med sin dotter.
– 70-talets velourpappa i alla ära, men så jäkla jämställda var de inte. Vi i vår generation har en annan syn på jämställdhet och försöker bryta mot invanda könsmönster. Samtidigt odlar vi skägg, och kavlar upp ärmarna på skogshuggarskjortan. Vi behöver kanske en traditionell mansbild för att treva oss fram i allt det nya.
Skäggen är ett sätt för män att få experimentera med sitt utseende. Eric Thorsson är till exempel säsongsskäggare. Rakar av i april och odlar helskägg i oktober. Han gör tvärtemot många andra, som förknippar hakhåren med semesterslapphet. I sportens värld och inom underhållningsindustrin tillåts håret froda fritt.
Slutspelsskägg och semesterlättja blir gärna permanenta.
Just så gjorde komikern och programledaren Conan O'Brien efter att ha blivit sparkad från "The Tonight Show". Han vaknade och tänkte: "Jag behöver i alla fall inte raka mig idag". Skägget tog han med sig till nästa show.
Eric Thorsson vill slå ett slag för längdskidåkarskägget.
– Thomas Wassbergs snoriga femmilaskägg, som är så egensinnigt. Han är en tjurskallig snubbe som åkte skidor fast det gjorde ont och han sket i hur det såg ut.
Hos de svenska männen med politisk makt lyser skepparkransarna däremot med sin frånvaro. (Leif Pagrotsky ett av få undantag). Sedan 1917 (Carl Swartz) har inte Sverige haft en statsminister med helskägg.
– Det där är intressant, särskilt om man tänker på 1800-talets statsmän. Då var skägg snarare regel för att inge respekt. Kanske beror det på att det under en lång tid har förknippats med en mer avslappnad attityd att det har ansetts rimma illa med slips och kostym. Skulle Reinfeldt odla skägg nu skulle det se väldigt konstigt ut. Det finns andra yrkesgrupper som heller aldrig har helskägg. Som advokater, säger Eric Thorsson.
Finns det ett skäggens motsvarighet till Jennifer Anistons 90-talsfrisyr, den som massor med kvinnor tog med ett urklipp på till frisören och sa: "Så här vill jag se ut"?
Skäggbloggaren hänvisar till en smyckesdesigner i New York vid namn Philip Crangi, som bär urtypen för en het skepparkrans. Gråsprängd, tät, vid en första anblick buskig men aldrig lämnad åt sitt öde. Matchad med tatueringar, smycken och en isblå blick.
– Han har en jävligt hipp, cool stil. Jag har hört många hävda att de försöker imitera hans skägg. Han är skitsnygg, för att tala klarspråk. Det är väl så, folk vill ha hans skägg för att han är snygg.
Gå till toppen