Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Lite som en mjukisbyxa i ansiktet”

Den ofrivillige skäggikonen heter Magnus Thure. Hans praktfulla behåring kommer att vara borta när du läser det här.

För ett halvår sedan ingick Magnus Thure nämligen ett vad: Raka dig inte före nyårsafton. Vilka som innefattas av detta skäggvad och vad som ligger i potten, förblir en väl förborgad hemlighet.
I mitten av juli förra året började han odla. Det växte. Växte. Och växte.
– Jag hade nog inte gått in i vadet om jag hade vetat att jag hade sån här skäggväxt. Att det skulle bli så här stort. Det känns som att det bor tre ekorrfamiljer i det.
Magnus Thure jobbar i mediebranschen - en bransch som är ganska tillåtande för det egna estetiska uttrycket. Men det finns en gräns, menar han, och den har han passerat under hösten:
– Man ser ju jävligt freakig ut. Jag håller ändå på med affärer så folk måste ha tillit till en. Det har varit lite problematiskt i mitt jobb, för jag jobbar med två killar som också har rätt stora skägg. Då sitter vi där med näringslivschefen i staden och näringslivschefen i regionen, och de tar oss inte riktigt på allvar.
– Det ser ju lite löjligt ut, tre män med jättestora skägg. Som om vi var med i någon sorts klubb.
Ett annat problem är att det fastnar mat i den yviga hakbehåringen. Värst är semla. Lukten av sur grädde.
Och så är det detta med att han har känt sig mycket äldre än sina 38.
– Det finns en snubbe som heter Paddy McAloon, han är sångare och låtskrivare i Prefab Sprout. Han är runt femtio men ser ut som 80. Jag har slutat att titta mig i spegeln för jag ser också ut sån. Som en gubbe.
Samtidigt, erkänner denna välklädda och exhibitionistiska malmöit, är det härligt att bli så tydligt sedd.
Hans skägg har blivit ett ämne att samlas kring. En bekant ville till och med sitta och rulla det mellan sina fingrar en hel kväll.
En annan märklig sak har han fått uppleva: Att bli välkomnad in i skäggcommunityn.
– Man hälsar på gatan när man har mycket skägg. Nickar lite, sådär, åt varandra. Jag tror att det är det att man är i minoritet.
Fler fördelar är att skägg är praktiskt, skojigt och avslappnat.
– Man ser ju ut lite som en lodis. Det är en mjukisbyxa i ansiktet, liksom.
Men. Bort ska det. Magnus Thure tror att han kommer att få mer kärlek från familjen när det ryker. Sonen kommer att sluta klaga på hans gubbighet och kärestan kan komma åt hans mun utan hinder.
Hur han själv känner idag, den 2 januari, vet vi inte eftersom intervjun gjordes i förväg. Han tror att det kommer att vara en blandning mellan lättnad och chock.
– Jag tänker att jag ska se ung och trevlig ut, men jag kommer kanske se tråkig ut. Vara tvungen att köpa Dame Edna-glasögon för att kompensera. Och vi får ju se hur huden ser ut under, den kanske är svampig och vårtig och blek. Raka vägen till Plastikkirurgicentrum bara.
Skäggikoner Magnus Thure gillar:
Sean Connery: alltid stilig i skägg.
Friedrich Nietzsche: sjukt stor mustasch.
Captain Onedin: polisongerna.
Magnus Thure
Ålder: 38.
Bor: Malmö.
Gör: Verksamhetsansvarig på Media Evolution, en plattform som hjälper mediebranscherna att utvecklas och göra fler och bättre affärer.
Familj: Käresta och 9-årig son.
Skägg: Ofrivilligt stort, krullig och yvigt.
Bra med skägg: Halverad morgontoalett när man slipper raka sig. Man syns. Skägget gör en avslappnad, det är "lite som en mjukisbyxa i ansiktet".
Dåligt: Maten som fastnar. Kyssarna, det är något i vägen. Att se ut som en gubbe.
Gå till toppen