Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pärlor populärt pyssel

Smyckesbranschen har gått allt mer mot ”gör det själv”. De senaste åren har flera butiker startat försäljning av pärlor och halvädelstenar.

Madeleine Tillberg driver pärlbutiker i Lund, Malmö och på webben. - Men många vill fortfarande känna på pärlorna innan de bestämmer sig, säger hon.Bild: Foto: Sarah Nylund

Inne att göra egna smycken

– Egentligen skulle jag säga att pärltrenden hade sin absoluta topp förra sommaren, säger Thomas Panduro, marknadschef på Panduro Hobby som är absolut störst på området.
– Men vi säljer fortfarande oerhört mycket pärlor, det är fortfarande vår näst största varugrupp och upptar 25 sidor av vår katalog.
Thomas Panduro kal­lar hela 2000-talet för ett ”pärldecennium”. Och för att hålla ställningarna krävs nyheter. Just nu är det kamé som är stort, berättar han.
– Annars är pärlor ett väldigt brett område som lockar kunder från alla ålderskategorier.

Danskar bakom pärltrenden?

De danska smyckestillverkarna Pandora och Troldekugler har specialiserat sig på smycken med olika exklusiva pärlkombinationer, där varje pärla kan köpas separat.
Troldekugler var först, men det var Pandora i början av 2000-talet som gjorde armbanden trendiga. Idag omsätter Pandora 4,3 miljarder danska kronor årligen. I deras armband kostar varje pärla omkring tusenlappen medan Troldekuglers är cirka hälften så dyra.

Billigare – och terapi på köpet

Det är inte bara billigare att trä sitt eget armband eller halsband. Det finns fler fördelar, menar Eva Rubin, som är kund i butiken Lunds pärla.
– Det är rogivande att sitta ned och fixa med pärlorna. Man kan sjunka in i det och sitta tyst en stund, säger Eva Rubin. Hon har redan vanan inne men för nybörjare finns det hjälp att få.
– Jag har börjat hålla kvällskurser för intresserade som vill lära sig göra egna smycken. Särskilt Lundaborna har visat stort intresse för dem, säger Madeleine Tillberg, som driver butiken.
Bara några hundra meter från Lunds pärla ligger Panduro Hobby.
Även de erbjuder just nu olika kvällskurser för den som vill göra sina egna smycken.

Asien dominerar tillverkningen

Majoriteten av alla halvädelstenar och plastpärlor importeras från Kina.
– Asien dominerar, främst Kina och Sydkorea, men vi köper även från Östeuropa, berättar Thomas Panduro.
Madeleine Tillberg handlar enbart från Kina. Där har hon en egen agent som letar upp rätt varor.
– Panduro Hobby är min största konkurrent, men de säljer i storpack medan jag erbjuder kunden att köpa pärlorna en och en.
Även Pandora har sin tillverkning i Asien, närmare bestämt i Thailand.

Halvädelstenar och pärlor

Vanligt förekommande mineraler och bergarter utan större värde kallas ofta för halvädelstenar. Till dem hör exempelvis jade, lapis lazuli eller malakit.
Inom pärlbegreppet ryms också pärlor av glas, keramik, plast eller metall.
Engelskan gör skillnad på äkta pärlor (pearl) och de fabrikstillverkade (bead).
Den äkta pärlan består av pärlemor, vilket huvudsakligen består av kolsyrad kalk och ett organiskt hornämne och skapas när musslan sväljer ett sandkorn.
Gå till toppen