Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läckor från tippen ska stoppas

Genom kulvertarna under S:t Hans backar rinner vatten som får med sig förhöjda metallhalter längs vägen. I år inleds arbetet med att hindra vatten från att tränga ner i den gamla soptippen.

Under den gamla soptippen passerar mängder av dagvatten från Lunds stad i ett stort kulvertsystem. När Sydsvenskan följer med ner under jorden är det kallt och mörkt. Dagsljuset tar snabbt slut och ficklampan räcker inte många meter in i mörkret. Iskallt vatten rinner sakta förbi. Till våren kommer röret att vara fyllt av strömmande vatten och då går det inte att ta sig in här överhuvudtaget.
Håkan Sjöberg på VA Syd är en av dem som övervakar ledningssystemet.
– Vi håller koll på dagvatten och dammar framför allt när det varit häftiga regn, säger han.
Hundratals meter rör ligger i marken och det är bara brunnslock som skvallrar om deras existens.
Provtagningar har visat att kulvertvatten från Norra Fäladen och Möllevången får en högre metallhalt av deponin.
I den prisbelönta artikelserien Gröna Lund avslöjade Sydsvenskan sommaren 2007 ”surhålet” och den dumpning av kemikalier som skedde under 1960-talet. Sedan avslöjandet har provtagningarna avlöst varandra men det förorenade vattnets vägar är inte klarlagda än.
– I området intill har man ganska nyligen upptäckt gamla ledningar och brunnar som vi inte kände till tidigare, säger Anna Wilhelmsson Göthe på Renhållningsverket.
Föroreningarna i marken bedöms inte vara så farliga att sanering behövs. Däremot ska nytt vatten inte rinna ner i tippen.
– Vi måste eventuellt göra om hela dikningen av S:t Hans för att minska inträngningen. Lakvattnet rinner inte riktigt rätt. De stora mängderna ytvatten och regnvatten ska aldrig hamna i tippen, säger Anna Wilhelmsson Göthe.
Kommunen har avsatt 20 miljoner kronor för att komma till rätta med den läckande deponin. En del av pengarna har redan använts till åtgärder på andra soptippar och en konsultutredning av S:t Hans.
– Det har behövts tid för undersökningen och åtgärderna är ännu inte självklara, säger Erik Rånlund, renhållningsdirektör.
I år inleds arbetet med att separera lak- och dagvatten. En ny damm ska bromsa upp vattenflödet och göra att järn och andra metaller fälls ut istället för att fortsätta mot Vallkärrabäcken.
Vid västra delen av S:t Hans backar har Lunds kommun ett asfaltupplag och en kompostanläggning. Där ska det också tas prover i jakten på föroreningar.
Grundvattnet i området ska också undersökas på nytt.
– Vi ska göra ytterligare en kartläggning av grundvattnet och gräva ner provtagningsrör, säger Anna Wilhelmsson Göthe.
Förutom föroreningar som kan sippra ner i grundvattnet finns det också gas som söker sig uppåt. Gamla tippar med hushållsavfall innehåller metangas.
– En gasundersökning har utförts. Brunnar som kan ha förbindelse med gas ska säkras.
S:t Hans backar var Lunds soptipp mellan 1947 och 1967.
Upplaget på 125 000 kubikmeter består av hushållsavfall, schaktmassor, byggavfall, aska och okänt industriavfall.
Vid den högsta punkten är S:t Hans 86 meter över havet.
Gå till toppen