Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström: Sökmotorer söker, och det är okej

EU har ­ plötsligt vaknat till liv och ­noterat ­något som vi internet­användare har vetat i ­femton…

EU har ­ plötsligt vaknat till liv och noterat något som vi internetanvändare har vetat i femton år:
En sökmotor beter sig som en sökmotor!
Det måste ju stoppas!
Låter det dumt? Det är det också. Ändå är bakgrunden egentligen rätt enkel: EU tycker att Google missbrukar sin dominanta ställning genom att ofta länka till sina egna tjänster, som till exempel Youtube. Detta ”bevisas” genom att motsvarande sökningar hos Bing och Yahoo inte ger samma resultat.
Hela poängen med ­Googles sökmotor är att den försöker mäta relevans. Ett centralt sätt att göra det är att på olika sätt mäta popularitet. Eftersom Youtube är en av världens mest populära sajter är det alltså tekniskt självklart att Googles sökmotor också ofta visar vägen dit.
Så varför är det inte samma hos alla sökmotorer? Därför att de inte är identiska. Därför att Googles sökresultat nischas mot dig som inloggad enskild användare, där dina tidigare sökningar och klick blir viktiga faktorer i den relevansberäkning som görs för just dig.
Google kommer att visa vägen till Googletjänster så länge vi användare fortsätter att med våra klick visa att sökresultatet var rätt och relevant.
Det kan man inte lagstifta bort.
Men den bakomliggande frågan är värd att tänka på: Vad ska vi göra med insikten om att ungefär 95 procent av alla sökningar på webben i Sverige görs hos en enda sökmotor, och att minst 95 procent av dem som söker hos Google nöjer sig med något av de tio första sökresultaten? Där finns den verkliga frågan för den som oroar sig över Googles unikt starka ställning. Och den handlar om mycket svårare saker än juridik:
Det är vår egen fria vilja som nätanvändare som har byggt Googles position. Vid vilken tidpunkt är denna fria vilja inte längre fri? Vid vilket läge har den befintliga positionen blivit så självklar för nytillkomna användare att någon kritiskt reflekterande utvärdering av alternativen inte sker?
Gå till toppen