Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga med en mission

Mormonerna har inte bara en kyrka i Lund. De driver också ett ungdomscenter.

LUND. Mormonernas Center för unga vuxna ligger på Trollebergsvägen och påminner mycket om en fritidsgård. Soffor. Biljardbord. Kök. Datorer.
Men det finns en markant skillnad: stämningen. Den är så upprymd och sprallig. Alla – ja ”alla” - ger intryck av sådan fullständig sorglöshet och glädje.
Det som erbjuds här är religionskurser. Men det finns också andra aktiviteter och kurser att välja bland. Och så är centret till stor del en mötesplats där man samlas och umgås med likasinnade.
Under vårt besök en torsdagskväll spelar ett gäng biljard. Ett annat är i köket och äter skorpor. Ett tredje sitter framför några datorer och surfar runt. De flesta ser ut att vara mellan 20 och 25 år.
Efter en stund samlas de i ett större rum där ”Broder” Robert Isaksen från Malmöförsamlingen pratar om hur det är att missionera. Föredraget utmynnar sedan i ett uppskattat rollspel.
Det är vanligt att mormoner missionerar. Man finansierar missionen själv, och resonerar som så att det är för ett gott syfte, att vinna anhängare. Var man hamnar och hur uppdraget ser ut, bestäms centralt. Man sänds till platser där det helt enkelt anses behövas bäst.
Anna Lindgren är från Göteborg och studerar till arbetsterapeut i Lund. Hon var missionär i London i två år. Christian Schanner är från Lund och har missionerat i USA.
Och amerikanerna Sarah Page, från Texas, och Kristy Dabb, från Utah, är just nu på mission – här i Lund.
– Det är trevligt att vara i Lund för det är en fantastiskt vacker liten stad, säger Sarah Page. Men det är ganska svårt att vinna anhängare här, men det är det överhuvudtaget i Sverige och i hela Skandinavien.
De avverkar olika stadsdelar och söker gärna upp studenter. De knackar dörr men pratar också med folk på gator och torg.
Även Centrat för unga vuxna drivs av missionärer. Just nu ett pensionärspar från Kansas i USA. De har varit i Lund i två veckor och tycker att här är hemskt kallt.
– Vi ska vara här i två år. Det är så länge vi mormoner brukar vara ute på våra missioner, säger Mary Lundwall.
Hon berättar att hon och maken länge funderat på att missionera.
– Nu när min man gick i pension var det lämpligt. Vi ser det som en unik chans att komma ut och göra något bra. Vi låste om villan hemma, sedan åkte vi. Det är ett stort äventyr förstås, säger Mary Lundwall.
Lunds mormoners kyrka ligger på Kolonivägen. Där arrangeras på söndagar möten och gudstjänster, så kallade sakramentsmöten.
Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, ofta kallade Mormonerna, har amerikanskt ursprung. Kyrkan har sitt ­huvud­säte i Salt Lake City, Utah, och antalet medlemmar är uppåt fjorton miljoner personer runtom i världen.
Kyrkan har ett hundratal oavlönade missionärer från olika länder som verkar i Sverige. Svenska missionärer sänds också regelbundet att verka i andra länder.
Stark tonvikt läggs på äktenskap och familj, på avståndstagande från alkohol och tobak och på tillämpning av goda moraliska principer.
De anser sig tillhöra Jesu Kristi ursprungliga kyrka som han organiserade när han levde på jorden.
Gå till toppen