Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Drivande kraft bakom stiftelser

Medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet Edvard Söderberg, 72 år, Stockholm, har avlidit. Hans närmaste är döttrarna Maria, Anna och Elisabet med familjer.

Han föddes i Göteborg, son till generalkonsul Torsten Söderberg och dennes hustru Wanja, född Aminoff.
Edvard Söderberg var under femtio år verksam i Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser och från 1984 var han stiftelsernas gemensamme direktör med ansvar för kansliet i Stockholm.
Efter studentexamen vid Samskolan i Göteborg och befälsutbildning vid Signalregementet i Uppsala blev det juridikstudier i Lund.
Han köpte på 1960-talet Hornsunds egendom i Sörmland som drevs framgångsrikt och där han skapade en unikt elegant miljö.
Familjen flyttade 1984 till Stockholm och intresset för stiftelserna ökade. Torsten Söderbergs stiftelse bildades 1960, då Edvard i likhet med sina bröder avstod arvsrätt. Idag tillhör stiftelserna Sveriges allra största.
Edvard Söderberg var en drivande kraft bakom stiftelsernas utveckling och initiativtagare till de Söderbergska priserna i ekonomi, medicin och rättsvetenskap, i dag på miljonbelopp, liksom världens största designpris som fått namnet Torsten och Wanja Söderbergs nordiska pris i design och konsthantverk.
Under senare år har de två stiftelserna tillsammans årligen delat ut närmare 300 miljoner kronor.
Edvard Söderbergs rättrådighet har skapat ett starkt förtroende för verksamheten. Omdömena om Edvard Söderberg från olika vetenskapliga institutioner har framhållit hans personliga och professionella engagemang för forskningen och hans lågmälda ledarskap.
Han blev också hedersdoktor vid Karolinska institutet, fick EFI Research Award vid Handelshögskolan i Stockholm och utmärkelsen Socii et Amici Universitatis Gothoburgensis för sitt betydelsefulla arbete.
Släkt- och militärhistoria, arkeologi, veteranbilar, arkitektur och inredning var några av Edvard Söderbergs intressen utanför stiftelserna.
Edvards Söderbergs livsverk har för många i forskningens tjänst skapat ekonomiska möjligheter att utveckla sina forskningsområden. Det har många forskare vid Sveriges universitet och högskolor kunnat intyga med stor tacksamhet. En hedersman har lämnat arenan.
Erik Lidén
Gå till toppen