Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Långresor bokas på nätet

Över hälften av alla utlandsresor bokas på nätet.

Badstrand på ön Baros på Maldiverna.Bild: Arkivfoto: AP
STOCKHOLM. Till största delen är det transporten som bokas på nätet, enligt siffror från Rese- och turistdatabasen (TDB) som TT tagit del av.
Var fjärde resa med övernattning i Sverige bokas till någon del via någon resesajt. En sådan resa fixar de flesta själva utan bokning överhuvudtaget. Man tar bilen och bor kanske hos någon släkting.
Men över hälften av alla utlandsresenärer bokar resan på nätet.
– Resten går förmodligen till en resebyrå, säger Hans Remvig på TDB.
Men i takt med att fler och fler resesajter dyker upp ökar nätbokningarna. De traditionella resebyråernas betydelse minskar därmed konstant.
– En resa från A till B är väldigt enkel att boka på nätet, säger Hans Remvig.
Men vad gäller krångligare resebeställningar än så har resebutikerna kvar sin plats.
Vanliga resmål som exempelvis Thailand har ännu högre andel nätbokningar. Sju av tio Thailandsresenärer bokar på nätet.
Danmarks och Norgeresan fungerar delvis likadant som en inrikesresa. Till vårt västliga grannland Norge landar nätbokningarna bara kring 40 procent.

Fakta: Rese- och Turistdatabasen

Undersökningen avser intervjuer under perioden november 2009–oktober 2010.
Rese- och Turistdatabasen (TDB) gör löpande intervjuer om svenskarnas resvanor. Runt 500 slumpmässigt utvalda personer intervjuas varje vecka. Det innebär omkring 24 000 per år.
Gå till toppen