Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Nytt Ikeakontor ger 400 jobb i Malmö

Det är Ikeas verksamhet på det gamla Sockerbruket i Helsingborg som ska flyttas till det nya kontore…

Det är Ikeas verksamhet på det gamla Sockerbruket i Helsingborg som ska flyttas till det nya kontoret i Malmö. Bygget ska stå klart mot slutet av 2013. Det handlar om 300-400 tjänstemannajobb inom fem olika Ikeabolag som hamnar i Malmö.
Det är den tomt som Ikea reserverat i Vintrie Park, väster om Pildammsvägen, som ska bebyggas. Tomten är på 15 000 kvadratmeter.
– Vi kommer att bygga ett kontor och mötescentrum för Ikea. Exakt hur stort kontoret blir vet vi inte i dagsläget. Men vi gissar att det blir ett kontor för mellan 300 och 400 personer, säger Peter Agnefjäll, vd för Ikea Sverige.
Men det är långt ifrån hela Helsingborgsverksamheten som flyttar. I dag har Ikea runt 1 900 anställda i Helsingborg, inklusive varuhuset med 370 anställda. IT-avdelningen som i dag sitter på gamla Tretorn kommer i stället att flytta in till Sockerbruket.
– Ikea är ett växande företag och har precis anställt 140 personer här i Helsingborg. Att vi flyttar en del funktioner ska ses i ljuset av att vi är ett växande företag som satsar i södra Sverige, säger Peter Agnefjäll som själv kommer att sitta kvar i Helsingborg.
Redan i mars 2009 förklarade Ingvar Kamprad att han gärna såg en flytt från Helsingborg till Malmö. Då ska dåvarande koncernchefen Anders Dahlvig ha hållit emot.
När Mikael Ohlsson i april 2009 utsågs till ny koncernchef för Ikea, fick han frågan om koncernfunktioner skulle flyttas från Helsingborg till Malmö. Då sade han:
– Jag har hört det. Jag vet inte vad det är baserat på. Vi ser alltid över våra behov. Kom tillbaka om ett par år så kan vi prata om det.
Nu vet vi svaret.
Gå till toppen