Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Stoppa vansinnet – inte Sventon

Bokförlaget Rabén & Sjögren har beslutat att inte återutge ”Ture Sventon i Paris” från 1953. Skälet …

Bokförlaget Rabén & Sjögren har beslutat att inte återutge ”Ture Sventon i Paris” från 1953.
Skälet är att ordet ”neger” förekommer i boken.
Att ordet i sig är kraftigt nedsättande och direkt olämpligt att använda är dock inget som helst argument för att stryka det ur litteraturhistorien.
Ordet är i denna bok använt som en beskrivning av en för dagen förklädd herr Omar. Herr Omar är, för den som inte är bekant med honom, det bildade Arabien personifierad. Ständigt vänlig, ständigt redo för nya utmaningar, alltid att lita på och vid behov redo att avlossa ett varnande arabiskt reservskott, för att hjälpa sin svenske vän T Sventon i jakten på bovarna.
Själva porträttet av herr Omar är bevis nog för att den avlidne författaren Åke Holmberg var en modern man, öppensinnad och demokratisk. Hans användning av ordet ”neger” måste ses som en produkt av sin tid, inte som en avsikt från författaren att tala nedsättande om personer med annan hudfärg.
Tack och lov har Författarfonden, som har fått föra författaren Åke Holmbergs talan i diskussionen med förlaget, saker och ting alldeles klara för sig. Vice ordförande Mats Söderlund föreslår klokt att man kunde låta boken vara som den är, men lägga till ett förklarande förord.
Det hade varit den perfekta lösningen.
Men det tycker inte Rabén & Sjögren, som i praktiken säger: ”Vi tycker inte om det här ordet, och sympatiserar inte med hur det har använts. Alltså finns det inte.”
Man gör nu sällskap med det amerikanska förlag som åter­utger ”Huckleberry Finn” av Mark Twain i en upplaga där ordet ”nigger” bytts ut mot ”slave”.
Att peta i ett skönlitterärt verk, för att mänskligheten gjort framsteg sedan boken skrevs, är på det hela taget exakt vad Sannings­ministeriet i George Orwells 1984 sysslade med.
Andreas Ekström
medarbetare på kulturredaktionen
Gå till toppen