Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De valde bort att köpa bil

Ica Olofsson och Patrik Gustavsson går med ullstrumporna på.

Bilfria. Patrik Gustavsson och Ica Olofsson, med sonen Leo Gustavsson i barnvagnen, bor i Slottsstaden i Malmö och har valt bort bilen av miljöskäl.Bild: Foto: Lars Brundin
De har sänkt värmen i lägenheten, har ingen bil och köper inte onödiga prylar. Nu äter även sonen Leo linssoppa med förtjusning.
Patrik Gustavsson har länge varit miljöengagerad. Med projektet Klimatvardag kom drivkraften att också leva klimatsmart i vardagen. Familjen har prövat sig fram i ett år och mycket har förändrats.
- Vi har valt att inte köpa bil, även om vi har fått barn. Vi cyklar, går och åker buss. Ska vi hälsa på släktingar i Värmland tar vi tåget och när vi verkligen behöver bil lånar vi eller hyr i stället, säger Ica Olofsson som pendlar med cykel och buss till sitt arbete på Ikano Bank i Lund.
Familjen sparar på varmvatten och el, har sänkt inomhustemperaturen i hyreslägenheten i Malmö, förbättrat sin källsortering, ändrat matvanor och inköp.
- Vi äter mycket mer vegetariskt och närodlat. Det har varit spännande, Patrik är föräldraledig sedan i höstas och har börjat med nya recept och råvaror, säger Ica Olofsson.
Den traditionella köttfärsen kändes plötsligt sunkig och byttes ut mot quornfärs, jasminriset ersattes av matvete. Svenska rotfrukter hamnade på menyn. I garderoben blev det skänkta barnkläder istället för nyinköp.
- Dels gör vi det här för vår egen skull, dels för Leos skull. Barn brukar göra som man gör och inte som man säger. I ett längre perspektiv handlar det om att man måste agera och inte bara prata om klimatförändringarna, säger Patrik Gustavsson.
Projektet är nu slut, men familjens sätt att tänka lever vidare. Patrik vill engagera sig i Miljöpartiet och Ica skulle gärna jobba med miljöfrågor på arbetsplatsen.
Fast det är inte alltid lätt att förändra sin omgivning.
- Jag har exempelvis bett kollegor stänga av datorn när de går hem och att skriva ut på båda sidor av pappren. Då känner jag mig som en jobbig person. Men de allra flesta är väldigt positiva och nyfikna, säger Patrik Gustavsson.
Gå till toppen