Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minusgrader
plus för miljön

Kyla och höga elpriser kan spela miljön i händerna.

Bilfria. Patrik Gustavsson och Ica Olofsson, med sonen Leo Gustavsson i barnvagnen, bor i Slottsstaden i Malmö och har valt bort bilen av miljöskäl.Bild: Foto: Lars Brundin
- Vi har fått ovanligt mycket påringningar till Energikontoret Skåne. Många vill sänka elförbrukningen, säger energiexperten Anders Nylander.
Snön har vräkt ned och temperaturen har ofta legat en bra bit under nollpunkten i vinter. Samtidigt har elpriserna varit höga.
- Många har fått chockräkningar. Ungefär 25 procent av det beror på höga elpriser och 75 procent på ökad energianvändning till följd av kylan, säger Anders Nylander, arkitekt och energiexpert på Energikontoret Skåne.
Det har inneburit många samtal till Energikontoret, som drivs av Kommunförbundet Skåne.
- Folk upptäcker att det blev dyrt och vill ha hjälp att spara el på hemmaplan. På så vis spelar det miljön i händerna, säger Anders Nylander.
I går deltog han i avslutningen på projektet Klimatvardag där 170 skånska hushåll har levt klimatsmart i ett års tid. Om det höga elpriset har varit bra för skåningarnas energibesparingar har vinterns kaos i tågtrafiken verkat i omvänd riktning, enligt Anders Nylander:
- Det är lätt att tappa sugen när tågen inte går och man kommer försent till jobbet. Viljan att åka kollektivt för miljöns skull får sig en rejäl törn. Det måste vi våga prata om. Vissa dagar i december var det bara fem procent av Öresundstågen som gick i tid, säger han.
Bland de 170 Klimatvardagsfamiljerna är det många som har minskat sitt bilresande och bytt bilen mot just tåg, buss eller cykel. I går summerades projektet som har inneburit sänkta koldioxidutsläpp med i genomsnitt ett ton per person och år. Det innebär en minskning med flera ton för en barnfamilj.
- Det är en ganska stor sänkning, särskilt om man fortsätter att leva så här, säger projektets kommunikatör Tove Zellman.
Klimatvardag har fokuserat på områdena transporter, energi, mat, avfall och konsumtion. Somliga deltagare har sålt sin bil, några har blivit vegetarianer, en del har tagit tåget till semestern eller bytt kläder med varandra.
Lättast, enligt Tove Zellman, var det för hushållen att byta till lågenergilampor och snålspolande munstycken, att slänga mindre mat, sänka inomhustemperaturen och förbättra sopsorteringen.
Svårare var det att minska bilkörningen.
- Det handlar om vanor men är också beroende av var man bor. Ibland fungerar det inte att åka kollektivt.
Deltagarna har också skrivit ner önskemål inför framtiden.
- Många efterlyser ekonomiska incitament så att det inte är dyrare att handla ekologisk mat och miljömärkt el eller att åka tåg istället för flyg och bil. De vill också ha bättre kollektivtrafik och mer hjälp från mataffärerna att göra klimatsmarta val, säger Tove Zellman.
Klimatvardag
Projektet Klimatvardag har pågått i ett år och avslutades i går. Det drevs av Hållbar utveckling Skåne i samarbete med Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och skånska kommuner. Cirka 170 skånska hushåll har deltagit i seminarier och studiebesök för en mer klimatsmart vardag. Mer information finns på www.hutskane.se/klimatvardag.
Koldioxidutsläppen minskade i genomsnitt från cirka 7,3 ton till 6,2 ton per deltagare och år, grovt räknat. Vill du testa dina koldioxidutsläpp? Gå in på www.klimatkontot.se.
Gå till toppen