Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Vispoeten från Molom och Undrans land

Få svenska visartister har skapat sig en lika personlig värld som Alf Hambe. Och att vi andra kan ströva in i den är faktiskt Alice Babs förtjänst.

Alf Hambe uppträder fortfarande, fast mera sparsamt. I somras sjöng han vid Luossafesten i Dan Anderssons Skattlösberg i Dalarna och tog samtidigt emot fjorårets Dan Andersson-pris.Bild: Foto: Thomas Isaksson/Dalarnas Tidningar
Tack vare Alfs mor, som själv spelade, var det halländska hemmet fyllt av musik. Far skrev dikter och lille Alf fuskade med pianoläxorna, det var roligare att ”pilla fram” melodier.
Så vägen mot vispoesin var både uppritad och stenlagd. Alf Hambe själv talar om något förutbestämt. Dikter började han dock skriva först i tjugoårsåldern, ungefär samtidigt som han utbildade sig till lärare, och sedan ägnades några år åt lärarvikariat i Göteborg.
Debuten ”Astronaut till häst” hade kommit ut och Alf Hambe och fru Ulla tågluffade i Grekland 1963 när det kom ett brev från goda vänner. ”Nu är ni allt på fel plats”, stod det, ”igår såg vi Alice Babs sjunga Alfs visa ’Månbubblor’ i tv”.
Hambe hade som en chansning skickat iväg ett band med sina visor till sångerskan. Alice Babs berättade i tv-programmet att hon hade fått visan av en Alf Hambe, som hon trodde var sjöman.
– När jag kom hem skickade jag henne ”Visa i Molom” och hon gav ut en EP med bland annat den och ”Månbubblor” på. Därefter blev jag uppbjuden till Stockholm av Alice Babs och fick möta hennes skivbolagsdirektör Sture Holmberg, som tyckte det här var trevligt. Så ställde jag mig i studion och fick så småningom ut min första LP-skiva.
Sedan blev det raskt konsertturnéer och tv.
– Jag utnämner utan vidare Alice Babs till min sånggudinna eller vad du vill, säger Alf Hambe.
Att hans visor blev så uppmärksammade hänger förstås ihop med att Hambes texter lever i sin egen värld, färgad av naturen längs kusten mellan Halmstad och Falkenberg. Gröne greven, Molom, Undrans land, Gröna dimmans skog och många andra fantasieggande namn dyker upp i Hambes vispoesi.
– Jag känner mig inte som någon provinsiell Hallandsdiktare, säger Hambe och påpekar att ”Kajsas udde” exempelvis finns i Värmland.
– Men visst är jag fascinerad av det halländska kustlandskapet. Runt Steninge finns en sagostämning som jag kände av redan som liten.
Alf Hambe har fått många bevis för att lyssnarna/läsarna skapar sina egna bilder av hans texter och musik.
Det ord som framför allt förknippas med Hambes universum är hans egen uppfinning ”molom”, som står för en stämning och en plats, här eller bortom horisonten där drömmarna finns.
– Rena styckmordet, man sätter ihop en del av ett ord med en del av ett annat, ler Hambe. ”Mol” hänger delvis ihop med ”moll”, delvis med ”mol allena”. ”Om” som i ”stundom” är en gammal och oerhört vacker och mjukt klingande ändelse. Stavelsen ”om” ger en sådan frid.
– Många år efteråt läste jag om mantrat som de hinduiska munkarna använder sig av, de säger ”om” som en andningsövning. Och då insåg jag att det jag hade gjort var ett mantra, ett mantra för goda ting.
Det var alltså tidigt upplagt för att Alf Hambe skulle komma att sätta ihop melodier och ord. Hambe påpekar att han inte skriver sånger som man oftast gör inom schlagerindustrin: först en bra melodi och sedan en påhängd text.
– Jag jobbar på det motsatta sättet. En visa ska vara en dikt, en sångbar dikt, musikantisk poesi. Jag gör alltid texten först och så känner jag in en melodi som passar till, som har följsamhet gentemot orden.
Alf Hambe har gett ut 325 texter, med eller utan musik, och fler finns, outgivna. Men visorna och dikterna kommer inte lätt som nysningar direkt.
– Det är ett jädrans slit, skrattar han. Jag är väldigt självkritisk, det tror jag. Idén till en text kan förstås komma flygande, man behöver inte ge sig ut och ropa efter den. Men att därefter få den att bli en bra visdikt, det är ett jobb.
Är: Vissångare, författare, poet.
Karriär: Sedan 1960-talet en av våra mest kända och personliga vissångare, Gav ut första boken, vissamlingen/sångberättelsen ”Astronaut till häst”, 1962 och första LP:n ”Alf Hambe i Molom” 1965. Uppträder fortfarande, men mera sparsamt.
Bor: I halländska Steninge.
Familj: Hustru Ulla, son och dotter (bosatta i Malmö) och tre barnbarn.
Aktuell: Fyller 80 år den 24 januari. Ger samtidigt ut cd:n ”I Vidundrans värld”, nummer fyra i skivserien med Hambes nyinspelningar av sina kända och mindre kända visor.
Gå till toppen